Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sian sydän toimi apinalla – tulevaisuudessa ihmisille voidaan siirtää eläinten elimiä

Tiede
 
GORAN TOMASEVIC reuters
Sian sydäntä kokeiltiin paviaanille.
Sian sydäntä kokeiltiin paviaanille. Kuva: GORAN TOMASEVIC reuters

Tutkijat ovat saaneet sian sydämen toimimaan yli kaksi vuotta paviaanilla. Saavutus enteilee mahdollisuutta siirtää tulevaisuudessa eläinten elimiä ihmiselle.

Lajien välinen elinsiirto aiheuttaa voimakkaan hylkimisreaktion, mutta sitä onnistuttiin torjumaan geenimuokkauksella ja immuunireaktiota ehkäisevillä lääkkeillä, kertoo BBC.

Sydänsiirto tehtiin viidelle paviaanille. Keskimäärin siirre pysyi toimivana kolmisensataa päivää, ja pisimpään se oli elossa 945 päivää eli yli kaksi ja puoli vuotta, raportoivat tutkijat Nature Communications -lehdessä. Aiemmassa ryhmän tutkimuksessa sydän oli toiminut pisimmillään 500 päivää.

Sydämet otettiin sioilta, joiden geenejä oli muokattu hylkimisreaktion vähentämiseksi.

Apinan omaa sydäntä ei korvattu sian sydämellä, vaan sekin jatkoi veren pumppaamista paviaanin rinnassa. Sian sydän yhdistettiin apinan verenkiertoon kahden verisuonen kautta. Tämä on tavallinen menetelmä tutkia elinsiirtoja.

Seuraava etappi on kokeilla täyttä elinsiirtoa.

Geenimuokattujen sikojen ja lääkehoidon yhdistävä elinsiirtomenetelmä on tutkijoiden mielestä turvallinen kokeiltavaksi myös ihmisille, joiden sydän on viimeisillään.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!