Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä oli maapallon ensimmäinen maa?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Iris Fernandez / Wikimedia Commons
Egyptissä oli yksi vanhimmista korkeakulttuureista. El Kabissa on temppeleiden jäänteitä varhaisdynastiselta ajalta, eli 3100-luvulta ennen ajanlaskumme alkua.
Egyptissä oli yksi vanhimmista korkeakulttuureista. El Kabissa on temppeleiden jäänteitä varhaisdynastiselta ajalta, eli 3100-luvulta ennen ajanlaskumme alkua. Kuva: Iris Fernandez / Wikimedia Commons

Oskari Nurmi, 9

Vastaus riippuu paljolti siitä, miten määrittelemme maan tai valtion. Lisäksi tietojamme rajoittaa se, miten historiallisia lähteitä on säilynyt meille asti.

Varhaisimpia korkeakulttuureja pidetään usein jonkinlaisina varhaisvaltioina. Niissä esiintyi jonkin tyyppistä järjestäytynyttä hallintoa virkamiehistöineen, sotalaitoksineen ja kirjoitusjärjestelmineen. Lisäksi niissä oli yhteiskuntaluokkia, erikoistuneita ammatteja ja kaupunkeja.

Vanhimmat tunnetut korkeakulttuurit syntyivät Sumerissa nykyisen Irakin eteläosassa noin vuonna 3500 ennen ajanlaskumme alkua, Egyptissä noin vuonna 3100 eaa., Pakistanin Indusjoen laaksossa noin vuonna 2500 eaa. ja Kiinassa noin vuonna 2100 eaa.

Nykyisin olemassa olevista valtioista Japani johtaa juurensa vuoteen 660 eaa. ja Kiina vuoteen 221 eaa, jolloin Kiina ensimmäistä kertaa yhdistettiin yhdeksi valtioksi.

Vanhin nykyisistä Euroopan valtioista lienee San Marino, jonka erillisoikeudet ovat peräisin vuodelta 301. Ranska, Tanska ja Portugali kuuluvat myös Euroopan vanhimpiin olemassa oleviin valtioihin.

Björn Forsén

historian vs. professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!