Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi pupulta tulee papanoita eikä pökäleitä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Jere Malinen
Jäniksen uloste hajoaa jo eläimen suolessa papanoiksi.
Jäniksen uloste hajoaa jo eläimen suolessa papanoiksi. Kuva: Jere Malinen

Saima Saukkonen, 7

Eläinten ulosteiden muoto ja koostumus riippuvat niiden syömästä ravinnosta sekä niiden mahan ja suoliston rakenteesta ja toiminnasta.

Lihansyöjillä suolisto on lyhyt ja yksinkertainen, koska liha sulaa helposti. Tällöin uloste kasautuu suolen loppuosassa suolen muodon mukaiseksi putkimaiseksi massaksi, joka ulostettaessa katkeaa pökäleiksi.

Kasvisravinnossa on paljon huonosti sulavia ainesosia, ja se on usein kuivaa. Siksi kasveja syövien eläinten suolisto on eläimen kokoon verrattuna pitkä. Koska pupun ruoka on kuivaa, sen ulosteesta muodostuu suolistossa vieläkin kuivempaa massaa, joka hajoaa jo suolessa pienempiin osiin papanoiksi.

Nautojen ja pienten märehtijöiden, kuten lampaiden, mahat ja suolistot ovat hyvin samanlaiset. Silti naudan jätökset ovat löysiä kasoja, mutta lampaat ulostavat papanoita. Ero johtuu lampaiden paremmasta kyvystä poistaa ravinnostaan nestettä.

Eläimen kyky ottaa vettä talteen sulamattomasta ruokamassasta riippuu siitä, kuinka kuivaan elinympäristöön eläin on alkujaan sopeutunut.

Puput muodostavat kuivien jätepapanoiden lisäksi umpisuolessaan myös kosteampia papanoita, jotka ne ulostettuaan syövät uudelleen. Näin ne saavat otettua papanoista tarkasti ravinteet talteen.

Juha Laakkonen

yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!