Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston ensimmäinen Kiinan-tutkimuksen professori on jättivaltion vähemmistöjen tuntija

Julie Chen luo digitaalista silkkitietä Keski-Aasian ja Kiinan välille.

Tiede
 
Sirpa Räihä / HS
Julie Chen aloitti työt Helsingissä tammikuussa. Hän sanoo hyväntahtoisesti, että Suomi näyttää hänestä vakavalta ja varakkaalta mieheltä.
Julie Chen aloitti työt Helsingissä tammikuussa. Hän sanoo hyväntahtoisesti, että Suomi näyttää hänestä vakavalta ja varakkaalta mieheltä. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka?

Nuori Kiinan kulttuurin professori

  Julie Yu-Wen Chen, 36, on ensimmäinen Kiinan-tutkimuksen professori Helsingin yliopistossa.

  Hän on tutkinut erityisesti Kiinan vähemmistöjä ja Kiinan internetiä.

  Tuntee myös Keski-Aasian oloja hyvin.

  Harrastaa ruuanlaittoa. Teki pääsiäisenä tiramisua noin 50 hengelle.

Kiina avaa uuden silkkitien – digitaalisen. Ja tie ulottuu Suomeen saakka, jos Taiwanin kiinalainen Julie Chen saa päättää siitä.

Hän vieraili juuri tutkijana vanhan silkkitien varrella Kazakstanissa. Nyt hän on asettunut Suomeen. Chenistä tuli näet tammikuussa Helsingin yliopiston ensimmäinen Kiinan-tutkimuksen professori. Näin hän pääsi varhain yhteen päämääräänsä: pysyväksi professoriksi.

Professoriksi Chen on nuori, vasta 36, mutta ansiolista uuvuttaa. Sitä silmäillessä tuntuu kuin Chenin elämä olisi ollut yhtä pitkää bändikiertuetta.

Chen on asunut pysyvästi ainakin 12 maassa ja opettanut tovin vielä useammassa. Turussakin Chen ehti pistäytyä 2007.

Vaikutelmaksi Suomesta jäi silloin harmaus, Chen sanoo. Hän viittaa säähän – vaikka taivaan värisävyt eivät tunnu hirvittävästi haittaavan iloista Cheniä.

Vinkin professorin paikasta hän sai irlantilaiselta Kiinan-tutkijalta. Irlannin Corkissa hän vieraili 2012–2014.

”Opin eloisuutta juuri täällä pohjoisessa Euroopassa, Irlannissa, Saksassa ja Hollannissa”, Chen sanoo uudessa työhuoneessaan Unioninkadulla. Se on jo alkanut täyttyä kotoisista tavaroista ja Aasian symboleista. Kampuksella hänelle maksaa palkan yliopiston maailman kulttuurien laitos.

Chen on erityisesti tutkinut Manner-Kiinan vähemmistöjä.

Se ei ole helppoa, ei varsinkaan, jos on syntyjään Taiwanista. Manner-Kiina kun ei tunnusta ”pientä” 22-miljoonaista saarivaltiota itärannikollaan.

Hän on myös perehtynyt Kiinan verkkomaailmaan eli kyberavaruuteen. Yksi pelinavaus olisi juuri tuo digitaalinen silkkitie. Se perustettaisiin Pietarin Kiinan-tutkijoiden kanssa.

Tarkoitus on tehdä yhteistyötä esimerkiksi Nazarbajevin yliopiston kanssa Kazakstanissa, yhdessä silkkitien maista. Chen ehti asua sielläkin viime vuonna.

Kiinalla on ymmärrettävästi paljon kiinnostusta Keski-Aasiaan. Suomellakin voisi olla sinne annettavaa, jos se Chenista on kiinni. Digitaalinen silkkitie kun ei tunne rajoja.

Professorina Chen johtaa myös Helsingin yliopiston Konfutse-instituuttia, jota osin rahoittaa Kiinan valtio. Sen ytimessä ovat kiinan kieli, kulttuuri sekä Kiinan-tutkimus.

Chen muistuttaa, että hän opettaa Suomessa Kiinan kulttuuria, ei bisnestä.

”Ilman maan kulttuurin ja tapojen tuntemista Kiinassa ja Aasiassa ei pääse pitkälle”, Chen sanoo sujuvalla englannilla.

Sen hän sanoo oppineensa jo kotimaassaan Taiwanissa, tavallisen perheen tyttönä katsoessaan elokuvia. Taiwanissa elokuvia ei dubata.

Chen sanoo tekevänsä töitä kuutena päivänä viikossa. Professorin pitää tietysti tutkia lisää, ja opettaa samalla nuoria Kiinan tuntijoiksi. Lisäksi Chen on ison ja kansainvälisen Kiinan-tutkimuksen lehden toinen päätoimittaja.

Suomessa hän tutustuu nyt aluksi Kiinan-tuntijoihimme – joita on vain kourallinen, ehkä parisenkymmentä. Mutta sormet syyhyävät jo digitaalisen silkkitien kehittämiseen.

Yhteistyö on Suomessa alkanut hyvin, vaikka Chenin tutkimus liikkuu herkilläkin alueilla.

Isoveli ei ole aina pitänyt professorin liikkeistä. Chen näyttää kahta passiaan, joita hän tarvitsee Kiinassa liikkuessaan.

”Rajalla on joskus annettu ymmärtää, että ei kannata hirmuisesti sooloilla.”

Chen on tutkinut muun muassa Kiinan uiguureja, jotka ovat Kiinan lisäksi levittäytyneet silkkitien maihin Aasiassa. Pelkästään Kiinassa heitä on runsas suomellinen, yli seitsemän miljoonaa.

Kiinassa tuollainenkin joukko on vähemmistö.

Chen pitää tervetuliaisluentonsa 25. toukokuuta Helsingin yliopiston päärakennuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!