Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ruokahävikki kasvaa ja lisää maatalouden kasvihuonepäästöjä

Kiinan ja Intian kehitys nostaa niiden ruokahävikin läntiselle tasolle samalla, kun kehitysmaissa ruokaa tuhoutuu viljelyn ja varastoinnin puutteiden takia.

Tiede
 
Roskaa vai ruokaa? Tältä näyttävät hävikkiravintolan raaka-aineet
Roskaa vai ruokaa? Tältä näyttävät hävikkiravintolan raaka-aineet
Helsingin Kalliossa kauppojen roskiin heittämästä ruoasta syntyy maistuvia annoksia. Toimittaja: Joonas Laitinen. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu

Maailman kasvihuonekaasupäästöistä runsas viidennes oli peräisin maataloudesta vuonna 2010. Maatalouden päästöt kasvavat noin 40 prosentilla vuosisadan puoliväliin mennessä väestönkasvun ja elintapojen muutoksen takia, laskevat Potsdamin ilmastotutkimuskeskuksen tutkijat. Heidän mukaansa jopa 14 prosenttia päästöistä voitaisiin estää puuttumalla ruokahävikkiin.

Ruokahävikki on kehittyneissä maissa paljolti yltäkylläisyyden seurausta, kun taas kehittyvissä maissa se johtuu etupäässä puutteellisista viljely- ja säilytysmenetelmistä.

Tällä hetkellä tuhlatusta ruuasta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat puolen miljardin hiilidioksiditonnin vuosiluokkaa, kun ne vuonna 2050 ovat tutkijoiden mukaan jopa 1,9–2,5 miljardia tonnia.

Hävikin tuottamat päästöt kasvavat, koska Kiinan ja Intian kaltaisten kehittyvien maiden elintaso paranee. Niiden kansalaiset syövät tulevaisuudessa nykyistä enemmän lihaa, jonka tuottaminen haittaa ilmastoa kasvisruokaa vähemmän.

Vaikka yksittäisten ihmisten ruuan tarve on pysynyt samana, ruuan saatavuus maapallolla on parantunut.

”Ruuan saatavuus ja -kulutus ovat suorassa suhteessa inhimilliseen kehitykseen. Siten rikkaat maat kuluttavat enemmän ruokaa kuin mitä olisi terveellistä tai yksinkertaisesti tuhlaavat sitä”, sanoo tutkimustiedotteessa tutkimusta tehnyt Prajal Pradhan.

Arviolta 1,3 miljardia ruokakiloa päätyy jätteeksi joka vuosi. Osa ruuasta menee hukkaan jo viljelyn, sadonkorjuun, varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Teollisuudessa osa tuotetusta raaka-aineesta menee hukkaan käsittelyn yhteydessä. Ravintoa pilaantuu kauppojen ja kuluttajien hyllyihin, ja osa jo valmistetusta ruuasta jää syömättä niin ravintoloissa kuin kodeissa.

Tutkimuksen julkaisi Enviromental Science and Technology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!