Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n uutuus: Tiedeohjelma Sfääri selvitti todelliset superruoat

Tiede
 
Uutta HSTV:ssä: Sfääri - tieteen ohituskaista
Uutta HSTV:ssä: Sfääri - tieteen ohituskaista
Sfääri on HSTV uusi tiedeohjelma, jota juontaa toimittaja Ivan Puopolo. Ensimmäisesessä jaksossa taltutetaan loisraivoa ja selvitetään todelliset superruoat.

Jokaviikkoinen tiedeohjelma aloittaa HSTV:ssä. Sfäärissä eli tieteen ohituskaistalla huristaa juontajan paikalla teeveestä tuttu toimittaja Ivan Puopolo ja hänen kyydissään asiantuntijavieraat selittävät, mitä ja miksi.

Ensimmäisessä kiihdytyksessä kohdataan rattiraivo. Osa käsittelee nimittäin tutkimusta, jonka mukaan kissassa viihtyvä toksoplasmaloinen hyppää helposti ihmiseen ja voi teettää tässä raivokohtauksia. Uutista avaa eläinlääketieteen tutkija Pikka Jokelainen.

Entä mikä olisi yksi sellainen ruoka, jolla ihmiskunta voisi pärjätä, jos mitään muuta syötävää ei olisi? Sekin selviää tämänkertaisesta Sfääristä.

Sfäärin juontaja Ivan Puopolo tunnetaan muun muassa Ylen Strada- ja Prisma-ohjelmista. Hän on ollut äänessä myös Ylen radiokanavilla ja Radio Novassa, missä hän on pyörittänyt omaa tiedeohjelmaa.

Puopolo haluaa ohjelmassa kertoa tieteestä viihdyttävästi.

”Minua on usein kutsuttu tiedefasistiksi. Se on kauneinta, mitä olen kuullut. Tieteellinen tieto on parasta saatavilla olevaa tietoa. Varsinkin nykyään, kun netissä pseudotieteelliset asiantuntijat voivat levittää vapaasti sanomaansa, on erityisen tärkeää, että lähteet ja tieteentekijät ovat oikeat ja kunnossa”, Puopolo sanoo.

Hän pitää tieteen objektiivisuudesta ja analyyttisyydestä.

”Tutkijat ovat nöyriä havainnon edessä.”

”Toinen hieno asia on, että et löydä yhtä ainutta asiaa ympäriltäsi, joka ei olisi jollain lailla seurausta tieteellisestä ajattelusta. Hyvinvointi alkaen puhtaasta vedestä ja antibiooteista Whatsup-viestintään ja gps-laitteisiin on tieteellisen maailmankuvan saavutusta.”

Puopolon lempitieteenaloja ovat fysiikka ja kosmologia, mutta hän näkee myös humanististen tieteiden arvon.

”Fysiikka ei olisi parantanut naisen asemaa, vaan ranskalaiset filosofit ja ajattelijat. Jos fysiikasta olisi kiinni, ei olisi tapahtunut Ranskan vallankumousta.”

Myös Sfäärissä pääsevät ääneen kaikki tieteenalat.

Matti Nousiainen / HS
Ivan Puopolo juontaa HS:n uuden tiedeohjelman.
Ivan Puopolo juontaa HS:n uuden tiedeohjelman.
Sfääri starttaa HSTV:ssä
Sfääri starttaa HSTV:ssä
Tieteen ohituskaistan juontajana huristaa teeveestä tuttu Ivan Puopolo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!