Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroparatiisi Panaman kansallislintu on harpyija, ”pitkäkyntinen hirviö”

Tiede
 
Brian Gratwicke / Wikimedia Commons
Kreikan mytologian ahneiden rosvojen mukaan nimetty harpyija on petolintujen kuningas.
Kreikan mytologian ahneiden rosvojen mukaan nimetty harpyija on petolintujen kuningas. Kuva: Brian Gratwicke / Wikimedia Commons

Panaman kansallislintu vaikuttaa uusimman tietovuodon valossa varsin osuvasti valitulta. Se on nimittäin harpyija.

Antiikin Kreikan mytologiassa harpyijat olivat pitkäkyntisiä hirviöitä. Ne veivät sokealta Fineukselta ruokaa piiloon hänen nenänsä edestä ja jättivät tälle vain täpärästi sen verran, mitä hän tarvitsi elääkseen.

Harpyija-lintu onkin sitten Amerikan mantereen suurin ja voimakkain kotka. Se on myös maailman suurimpia petolintuja. Harpyijan siipien kärkiväli voi olla yli 220 senttimetriä ja suurin tunnettu yksilö painoi yli 12 kiloa.

Harpyija on huippusaalistaja ja metsästää erityisesti puissa eläviä nisäkkäitä, kuten apinoita ja laiskiaisia. Se pilkkoo ranteenpaksuiset käärmeetkin palasiksi ja jaksaa nostaa ilmaan jopa pieniä hirvieläimiä.

Ahnas peto vaanii uhriaan äänettömästi, kunnes syöksähtää sen kimppuun ja lennättää saaliin piiloon pesäänsä, aivan kuin koko eläintä ei olisi koskaan ollutkaan.

Harpyija rakentaa lämpöisen ja mukavan pesänsä mielellään korkealle kapokkipuun oksistoon katseilta piiloon.

Nyt veroparatiisivuoto ehkä ajaa ihmisharpyijat ahtaalle, mutta valitettavasti linnunkin elinpiiri on käymässä pieneksi. Sademetsien hakkuut ovat jo tehneet majesteetillisesta harpyijasta harvinaisen näyn tropiikissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!