Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljas päälaki voi jäädä historiaan: Kaljupilleri tehoaa lähes kaikilla miehillä

”Vaikutukset näkyvät muutamassa kuukaudessa, lopullinen tulos parissa vuodessa”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.

Tiede
 
Kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS
Edes täyskaljun ei kannata luopua toivosta. Soluhoidoilla hiukset voidaan vikitellä uuteen kasvuun.
Edes täyskaljun ei kannata luopua toivosta. Soluhoidoilla hiukset voidaan vikitellä uuteen kasvuun. Kuva: Kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS
Fakta

Puolella paistaa päälaki

  Ihmisellä on noin 100 000 hiusta.

  Osa miehistä menettää suuren osan niistä jo alle 30-vuotiaana.

  Viisikymppisistä miehistä noin puolet on selvästi kaljuuntuneita, naisista kymmenesosa kärsii päälaen harvenevista hiuksista.

Loistaako päänahka peilistä? Pakeneeko hiusraja?

Tilanne on valitettavan tuttu monelle miehelle. Hiukset harvenevat vääjäämättä melkein kaikilta. Puolet viisikymppisistä on selvästi kaljuuntunut.

Usein hiustenlähtö alkaa jo 20 ikävuoden jälkeen. Moni osaa odottaa tukan katoamista tarkkailtuaan suvun muita miehiä: kohta oman hiuspehkon takuuaika umpeutuu.

Yleisin syy hiuspeitteen häviämiseen on miestyyppinen kaljuuntuminen, joka etenee ohimoilta otsalle ja päälaelle.

Tuhon alullepanijat tiedetään tarkkaan: altistavat perintötekijät ja mieshormoni.

Kaljuuntuvan miehen päänahkaan kertyy tavallista runsaammin entsyymiä, joka muuntaa testosteronia dihydrotestosteroniksi. Yliannos iskee syvällä verinahassa sijaitsevaan hiustuppeen ja kasvua ohjaavaan keskukseen, hiusnystyyn.

Molemmat surkastuvat. Tupesta versovat uudet hiukset ovat entistä lyhyempiä, ohuempia ja värittömämpiä. Niiden kasvuvaihe lyhenee ja lepoaika pitenee. Uusia syntyy vähemmän kuin vanhoja irtoaa. Päänahka alkaa paistaa.

Lopulta 100 000 hiustupesta on jäljellä kourallinen. Nystytkin vetäytyvät ikuiseen lepoon.

Onko mitään tehtävissä, kun hiuspohja pilkottaa?

Paljonkin, jos harveneminen on vasta aluillaan. Täyskaljuun nuoruusiän liehulettiä ei uskalla luvata. Ainakaan vielä.

Tehokkaimman avun tarjoaa kaljupilleri, finasteridi.

”Lääkkeellä hiusten lähtö saadaan pysähtymään lähes kaikilla miehillä”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.

Finasteridi estää dihydrotestosteronia tehtailevaa entsyymiä. Lääke säästää hiusnystyjä.

Sen alkuperäinen kohde on eturauhanen. Suuret dihydrotestosteronin pitoisuudet aiheuttavat kaljuuntumisen lisäksi eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua.

Kaljupillereitä saa vain lääkärin määräyksestä. Vuosiannoksen hinta vaihtelee muutamasta kympistä sataseen lääkevalmisteesta riippuen.

”Vaikutukset näkyvät muutamassa kuukaudessa, lopullinen tulos parissa vuodessa”, Karppinen kertoo. Ensimmäisenä vuonna hiusten määrä lisääntyy. Toisena tukka tuuheutuu.

Lopputulosta voi täydentää minoksidiili-liuoksella. Sen sively päälakeen saattaa nostattaa joillakin miehillä hentoa karvaa jopa ennestään paljaille alueille. Näkyvä muutos vaatii kuitenkin jo tuuria. Minoksidiilin vaikutusmekanismia ei tunneta.

Eniten lääkekuurista hyötyvät 30–40-vuotiaat. Heiltä löytyy tarpeeksi elinkykyisiä hiusnystyjä. Pillereitä pitää syödä elämän loppuun asti. Jos keskeyttää hoidon, hiukset alkavat karista entiseen tahtiin ja uudetkin irtoavat.

Kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia, finasteridilla ne ovat suhteellisen harvinaisia. Karppinen arvioi, että yhdellä miehellä kahdestasadasta erektio, siemenneste ja seksuaalinen halu saattavat heiketä. Oireet yleensä katoavat, kun kuurin lopettaa.

Finasteridi ei poista lopullisesti ongelmaa, vaan siirtää sen tuonnemmaksi. Ikä tekee tehtävänsä. Kuuppa paljastuu.

Kaljuuntumisen perimmäistä syytä ei tunneta. On iso mysteeri, mikä saa hiuksen kasvamaan ja miksi se lopulta irtoaa. Kasvukoneisto on monimutkainen. Sitä säätelevät sadat geenit ja kasvutekijät.

”Jokin miehen hiuksen kasvukierrossa menee mönkään, emmekä tiedä tarkkaan mikä”, kertoo molekyylibiologian dosentti Marja Mikkola Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista.

Aiemman ajatuksen mukaan kasvu hiipuu, koska kantasoluvarastot ehtyvät. Muutama vuosi sitten yhdysvaltalaistutkijat tyrmäsivät teorian. Kantasolut eivät ainakaan heti katoa minnekään. Jostain syystä ne eivät enää innostu puskemaan uutta hiusta.

Salaisuuden selvittämistä vaikeuttaa eläinmallin puute. Muuntogeenisellä koe-eläimellä voitaisiin jäljitellä hiusten kasvua. Valitettavasti yksikään nykyisistä geenihiiristä ei kaljuunnu kuten ihminen.

Hidaste saattaa kuitenkin poistua. Hiljattain Tokion yliopiston tutkijat onnistuivat ensi kertaa kasvattamaan täydellistä ihoa hiiren kantasoluista (HS 4. 4. 2016). Kasvatettu kudos sisältää jokaisen ihokerroksen karvatuppineen kaikkineen.

Ihosoluja on osattu viljellä ennenkin, mutta ilman apuelimiä, kuten karvantekokoneistoa. Seuraavaksi japanilaisryhmä koettaa toistaa kokeen ihmisen kantasoluilla.

Aidossa ihossa kasvun tutkiminen helpottuu. ”Saamme ehkä nopeasti selville uusia säätelytekijöitä ja kaljuhoitojen aihioita”, Mikkola ennakoi.

Samanlaisia hyppäyksiä nähtiin pälvikaljussa, kun autoimmuunisairauden lääkeaihioita voitiin testata hiirimallissa.

Kuvankäsittely Kimmo Taskinen
Tulevaisuudessa kaljuutta saatetaan hoitaa käsittelemällä nuutuneita hiusnystyn soluja kasvutekijöiden koktaililla.
Tulevaisuudessa kaljuutta saatetaan hoitaa käsittelemällä nuutuneita hiusnystyn soluja kasvutekijöiden koktaililla.

Pälvikaljussa elimistö hylkii karvojaan. Paljaita läiskiä syntyy sinne tänne.

Tulehdussoluja lamaavilla lääkkeillä, niin sanotuilla jak-estäjillä, on saatu potilaskokeissa aikaan ihmeitä. Täyskalju peittyy hiuksilla parissa kuukaudessa. Riemua hillitsee kokeellisten lääkkeiden hinta. Yhdysvalloissa on arvioitu, että vuoden hoidoista joutuisi pulittamaan kymmeniä tuhansia euroja.

Jak-estäjät vaikuttavat suoraan hiustuppeen. Ne saattavat tepsiä myös miestyyppiseen kaljuuntumiseen.

Mikkolan ryhmä ei etsi kaljulääkettä, vaan tekee perustutkimusta. Siitä voi irrota uutta puhtia paljaaseen päälakeen.

Suomalaiset löysivät yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa muutama vuosi sitten uuden karvakasvutekijän. Se kantaa nimeä Fgf20. Ilman sitä hiirelle ei synny kunnon turkkia.

Vielä ei tiedetä, toimiiko Fgf20 ihmisellä, ja onko sysäys riittävä.

”Yksinkertaisimmillaan tukka voitaisiin saada takaisin käsittelemällä nuutuneita hiusnystyn soluja kasvutekijäkoktaililla”, Mikkola sanoo. Lääkefirmat seulovat parhaillaan kasvutekijöitä sopivien löytämiseksi.

Kasvutekijäshampoo kuulostaa houkuttelevalta, mutta sisältää riskejä. Hiirillä tutkittiin, mitä seuraa, kun karvan kasvulle tärkeää pääkytkintä, eli wnt-geenejä, kiihdytetään pysyvästi. Karvoja ilmaantui, mutta ihokasvaimet lisääntyivät.

Kaljuuden voi ratkaista toisenlainen lähestymistapa. Hiirikokeista tiedetään, että siirretty nysty pystyy rakentamaan uuden karvatupen – ja turkin.

Kun selviää, mikä saa ihmisen ihon sidekudoksen solut erikoistumaan hiustehtaaksi, tempun voi toistaa päänahassa.

Viljellään omia soluja, ohjelmoidaan ne hiusnystyiksi ja siirretään takaisin kaljuun toteuttamaan elämäntehtäväänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!