Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore tutkimus: Ilmastomallit korostavat liikaa pilvien viilentävää vaikutusta

Pilvet saattavat viilentää maapalloa vähemmän kuin mallinnuksissa lasketaan.

Tiede
 
Päivä Heiskanen / HS
Kuva: Päivä Heiskanen / HS

Pilvien viilentävä vaikutus maapallon ilmastoon ei välttämättä olekaan niin suuri kuin ilmastonmuutosta ennustavat tietokonemallit laskevat, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Asiasta kertoi lehti New York Times perjantaina.

Ilmastomallit simuloivat ilmastoa ja antavat tietoa ilmastonmuutoksesta laskemalla hiilidioksidin vaikutusta ilmaston lämpötilaan.

Science-lehdessä perjantaina julkaistun tutkimuksen tulokset vihjaavat, että ilmastonmuutosta ennustavat ilmastomallit eivät kykene kuvaamaan pilvien vaikutusta pinnan lämpötilaan oikein.

Tutkimus tarkasteli pilviä, joissa on sekä vettä että jäätä. Suuri osa pilvistä on tällaisia. Tutkimuksessa selvisi, että tarkastelluissa pilvissä oli jääkiteitä luultua vähemmän, eli pilvet heijastavat luultua enemmän säteilyä maahan.

Satelliittihavaintoja pilvien koostumuksesta käytettiin sitten yhdessä ilmastomallissa. Tästä seurasi, että mallin ilmastoherkkyys suureni.

Ilmastoherkkyys mittaa sitä, kuinka paljon ilmasto lämpenee, jos hiilidioksidin määrä ilmassa kaksinkertaistuu. Mitä suurempi ilmastoherkkyys, sitä enemmän ilmasto lämpenee.

Tutkimuksen analyysin mukaan vika malleissa voi merkitä, että maapallon lämpeneminen on jopa 1,3 celsiusastetta odotettua korkeampi.

Kyseessä on kuitenkin vasta vain yksi tutkimus ja yksi ilmastomalli. Vielä ei tiedetä, koskevatko tulokset kaikkia ilmastomalleja ja kuinka suuri mahdollinen heitto kussakin mallissa olisi, muistuttavat tutkimuksen tekijät NY Timesille.

Mikäli muut tutkimukset varmistavat saadun tuloksen, maapallon lämpenemisen estäminen saattaa olla luultua vaikeampaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!