Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Äidin mielialalääkitys raskauden aikana lisää lapsen masennusriskiä

Lasten masennus tuli ilmi teini-ikään mennessä. Koskaan aiemmin lapsia ei ole seurattu näin pitkään.

Tiede
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Äidin syömät lääkkeet näyttivät moninkertaistavan lasten masennusriskin.
Äidin syömät lääkkeet näyttivät moninkertaistavan lasten masennusriskin. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Jos äiti syö raskauden aikana masennuslääkkeitä, hänen lastensa riski sairastua masennukseen teini-ikäisenä kasvaa selvästi. Tämä kävi ilmi Turun ja Helsingin yliopistojen sekä yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tekemästä tutkimuksesta, joka perustui kymmenientuhansien suomalaisten äitien ja heidän lastensa rekisteritietoihin.

Tutkimus kohdistui niin sanottuihin ssri-lääkkeisiin, jotka vaikuttavat hermovälittäjäaine serotoniinin aineenvaihduntaan aivoissa. Lääkkeet ovat hyvin tavallisia masennuksen hoidossa.

Lääkettä raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsista 8,2 prosentilla oli todettu masennusta lähes 15 ikävuoteen mennessä. Sitä vastoin verrokkiryhmässä masennusta oli ollut vain 1,9 prosentilla. Tähän ryhmää kuuluivat ne lapset, joiden äidillä oli ollut masennusdiagnoosi heidän ollessaan raskaana mutta jotka eivät olleet käyttäneet masennuslääkkeitä.

”Ryhmien välinen ero tuli eniten näkyviin 12–14-vuotiaiden ikäryhmässä. Tässä iässä ja sen jälkeen masennus alkaa yleensä vasta ilmaantumaan. Seurantaa pitää vielä jatkaa tulosten varmistamiseksi”, tutkimuksen vastuukirjoittaja, erikoislääkäri Heli Malm Husista kertoo.

Äidin syömät lääkkeet näyttivät siis moninkertaistavan lasten masennusriskin. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös eläinkokeissa. Hiirillä tehdyissä tutkimuksissa herkässä kehitysvaiheessa saadut lääkkeet ovat aiheuttaneet masennuksen kaltaisia oireita myöhemmällä iällä.

”Ssri-lääkkeet lisäävät serotoniinin tasoa keskushermostossa. Jos tasot herkässä kehitysvaiheessa nousevat kovin korkeiksi, ne estävät serotoniinijärjestelmän kypsymisen ja myöhemmässä iässä serotoniinitasot jäävät alhaisiksi”, Malm kertoo mekanismista.

Hiirikokeissa serotoniinitasoja ei ole lääkkeilläkään saatu enää nousemaan. Jatkossa tutkijoiden on tarkoitus selvittää, käykö myös ihmisillä niin, että ssri-lääkkeiden teho jää heikommaksi raskauden aikaisen altistuksen takia.

Sekä Malm että tutkimusta johtanut professori Andre Sourander Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta pitävät saamaansa tulosta huolestuttavana mutta korostavat, että se on vasta alustava ja vaatii jatkotutkimuksia.

Asia koskettaa monia. Yhdysvalloissa lähes joka kymmenes nainen syö masennuslääkkeitä raskauden aikana ja suomalaisäideistäkin viitisen prosenttia.

Äitiä ei silti voi jättää hoitamatta, jos hänellä on masennusta, tutkijat korostavat.

”Äidin hoitamaton masennus on tunnettu merkittävä riskitekijä myös lapsen varhaiskehitykselle. Äiti täytyy hoitaa hyvin. Lääkkeen käytön tarve raskauden aikana on arvioitava. Jos se on äidin terveyden kannalta tärkeä, niin sitä jatketaan. Jos siitä ei koeta olevan merkittävää hyötyä, pitäisi arvioida, kannattaako jatkaa”, sanoo Malm.

Andre Souranderin mukaan pillerille pitäisi olla tarjolla vaihtoehtoja.

”On osoitettu, että psykoterapeuttiset hoidot raskauden aikana ja sen jälkeen ovat yhtä tehokkaita kuin lääkehoidot ainakin, jos ei kyse ole hyvin vaikeasta masennustilasta, jossa on itsetuhoisia ajatuksia”, Sourander sanoo.

Sourander ryhmineen kehittää etäterapiamalleja masentuneille äideille. Tarkoitus on saada jo neuvolavaiheessa äidille matalan kynnyksen lyhytterapiaa osana perusterveydenhuoltoa.

”Eivät terapiat välttämättä tule kalliimmiksi. Lyhytterapiaa pysytään toteuttamaan perusterveydenhuollossa. Se ei ole taloudellinen vaan hoitoideologinen kysymys. Saamamme tulos korostaa sitä, että pitää on olla muita vaihtoehtoja masennuksen hoidolle kuin pilleri.”

Tutkijat aikovat jatkaa seurantaa aikuisuuden kynnykselle asti. Masennukseen sairastumisen riskiä voi silloin arvioida luotettavammin sen vuoksi, että masennus alkaa ilmaantua vasta nuoruusiässä.

Tutkimuksessa arvioitiin myös sitä, lisääkö raskauden aikainen masennuslääkitys adhd-tarkkavaisuushäiriön, autismin ja ahdistuneisuuden riskiä lapsissa. Mitään tällaista ei löytynyt.

Tutkimuksessa seurattiin rekistereistä melkein 65 000 suomalaisen naisen ja heidän lastensa tilannetta vuodesta 1996 vuoteen 2010. Tutkimuksen julkaisi Journal of the American Academy of Child an Adolescent Psychiatry.

Äitiä ei voi jättää hoitamatta, jos hänellä on masennusta, tutkijat korostavat.
Äitiä ei voi jättää hoitamatta, jos hänellä on masennusta, tutkijat korostavat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!