Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat kehittivät säteilyn kestäviä materiaaleja

Materiaaleista voitaisiin rakentaa tulevaisuuden fuusio- ja fissiovoimalat sekä avaruuslaitteet, jotka joutuvat kovaan säteilypommitukseen.

Tiede
 
Antti Johansson
Reaktorihallin seiniä Olkiluodon rakenteilla olevan ydinvoimalassa.
Reaktorihallin seiniä Olkiluodon rakenteilla olevan ydinvoimalassa. Kuva: Antti Johansson

Uudella tavalla sekoitetut metallit kestävät säteilyä jopa kolme kertaa enemmän kuin nykyisin käytössä olevat metallit, osoittavat suomalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat.

Uudenlaisista materiaaleista voitaisiin rakentaa tulevaisuuden fuusio- ja fissiovoimalat sekä avaruuslaitteet, jotka joutuvat kovaan säteilypommitukseen.

Eräät teräkset ja muut metallit, kuten nikkeli ja wolframi, kestävät melko suuria säteilyannoksia. Kaikki ne kuitenkin haurastuvat ennemmin tai myöhemmin, kertoo fysiikan professori Kai Nordlund Helsingin yliopistosta.

Säteily luo Nordlundin mukaan muutaman sadan tai tuhannen atomin suuruisia kidevirheitä materiaalin sisällä. Näitä kutustaan dislokaatioiksi. Kun niiden määrä kasvaa, materiaali haurastuu.

”Jos materiaalia säteilytetään liian kauan, se voi mennä rikki pienestä iskusta”, kertoo Nordlund, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Uusien metalliseosten salaisuus on ainesten täydellinen sekoittuminen.

Tavallisessa metalliseoksessa eli lejeeringissä on yleensä yksi pääalkuaine, joka muodostaa hyvin järjestyneen kiderakenteen. Muut alkuaineet ovat sekoittuneet siihen pieninä pitoisuuksina tai niin, että yhdessä osassa on vaikkapa erikseen rautaa ja toisessa kohtaa nikkeliä.

Uusissa metalliseoksissa alkuaineet ovat tasaisesti sekaisin ja eri alkuaineita on suurin piirtein sama määrä. Atomit ovat kidepaikoilla täysin epäjärjestyneenä. Tutkijat olettivat, että jos metalli on jo valmiiksi vahvasti epäjärjestynyt, epäjärjestyksen määrä ei ehkä enää kasva ja metalli kestääkin säteilyä eikä haurastu. Näin todella kävikin.

He tutkivat säteilyn vaikutusta tavalliseen nikkeliin sekä vahvasti epäjärjestyneisiin nikkeli-rauta- ja nikkeli-koboltti-kromi-metallilejeerinkeihin. Tulokset osoittivat, että lejeeringit kestävät säteilyä 2–3 kertaa paremmin kuin nikkeli ja että säteily ei riko metallin hyvää kiderakennetta.

”Kokeet tehtiin muutamassa päivässä. Jos tämä toimii pidemmällä ajalla, lejeeringit voisivat kestää parhaimmillaan kolme kertaa kauemmin kuin tavalliset metallit”, Nordlund sanoo.

Matkaa sovelluksiin vielä on. Ensinnäkin kokeet tehtiin millimetrien mittaisilla palasilla, ja materiaalit pitäisi voida valmistaa teollisessa mittakaavassa. Sille ei kuitenkaan ole periaatteellista estettä.

Vielä tärkeämpää on, että materiaalit selviävät jatkotesteissä.

”Ensimmäisessä vaiheessa voisi pistää testipaloja ydinreaktoreihin. Vasta kun on tutkittu muutama vuosi testipaloissa ja jos kaikki toimii hyvin, niitä voisi ruveta valmistamaan teollisessa mittakaavassa.”

Nordlund ryhmineen teki tutkimuksessa tietokonesimulaatiot metalliseosten käyttäytymisestä. Kollegat Yhdysvaltojen kansallisessa Oak Ridge -laboratoriossa ja Michiganin yliopistossa tekivät itse kokeet metallinpalasilla.

Tutkimuksen julkaisi Physical Review Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!