Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkija löysi uuden, suurikokoisen rottalajin

Tiede
 
Valter Weijola
Suomalainen tutkija on löytänyt uuden suurikokoisen rottalajin. Se löytyi Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalta saarelta Tyyneltämereltä. Se asustaa sademetsässä ja on 26 senttimetriä pitkä.
Suomalainen tutkija on löytänyt uuden suurikokoisen rottalajin. Se löytyi Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalta saarelta Tyyneltämereltä. Se asustaa sademetsässä ja on 26 senttimetriä pitkä. Kuva: Valter Weijola

Suomalaistutkija on löytänyt tieteelle aikaisemmin tuntemattoman suurikokoisen rottalajin. Se löytyi Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalta saarelta.

Löydön teki Turun yliopiston tutkija Valter Weijola vuonna 2012 kartoittaessaan Manus-saarta asuttavia varaaniliskoja väitöstutkimustaan varten.

Uuden-Guinean pohjoispuolella sijaitsevalta saarelta oli aikaisemmin löytynyt tieteelle tuntemattoman rotan luita, joista osa oli hyvin vanhoja. Lajin pelättiin jo kuolleen sukupuuttoon.

Paikallisten asukkaiden avulla Weijola kuitenkin löysi saaren keskiosien sademetsistä rotan, joka edusti samaa lajia kuin vanhat luulöydöt.

”Olin sattumalta lukenut vanhoista luulöydöistä ennen tuloani, joten olin tietoinen mahdollisuudesta, että laji voisi yhä elää saarella. Paikan päällä kuulin asukkailta, että he pyydystävät satunnaisesti isoja rottia. Löysimme melko nopeasti merkkejä rottien olemassaolosta, ja lopulta löysimme rottayksilön”, Weijola kertoo yliopiston tiedotteessa.

Weijolan löytämä rotta oli pituudeltaan 26 senttimetriä nenästä hännän alkuun mitattuna.

Geneettiset tutkimukset osoittavat, että uusi rottalaji on yksi vanhimmista Papua-Uudessa-Guineassa elävistä Rattus-suvun rotista. Harvinaisen suurikokoisen lajin edustajat elävät Manus-saaren sademetsissä ja karttavat ihmisiä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi löydön Journal of Mammalogy -lehdessä ja antoi lajille nimeksi Rattus detentus. Lajinimi detentus on latinaa ja tarkoittaa pidätettyä. Nimi viittaa lajin esi-isään, joka eli eristettynä Manus-saarella.

Weijola on löytänyt Papua-Uusi-Guinea toiselta saarelta myös uuden varaanilajin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!