Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gepardia, kengurua ja gekkoa muistuttavilla roboteilla tutkitaan, miten luonto tekee asiat – Eläinten näköiset robotit miellyttävät ihmisiä

Tiede
 
Andrew Hetherington / Redux    
MIT-yliopiston Cheetah eli gepardi pystyy juoksemaan ja loikkaamaan esteen yli.
MIT-yliopiston Cheetah eli gepardi pystyy juoksemaan ja loikkaamaan esteen yli. Kuva: Andrew Hetherington / Redux    

Niistä saisi koottua kokonaisen eläintarhan. Siellä olisi ainakin kissalaakso, vedenalainen maailma rapuineen ja kaloineen, hyönteishuone sekä käärmetalo.

Eläimistä mallia ottavia robotteja sikiää laboratorioissa yhtenään. Niihin on laskettava myös yksi kentauri eli ihmisen ja hevosen yhdistelmä. Sitä muistuttaa Aalto-yliopiston tutkijoiden tekemä WorkPartner, jolla on kaksi kättä ja neljä alaraajaa.

Aalto-yliopisto
Suomalainen ”kentauri” WorkPartner on Tekniikan museossa.
Suomalainen ”kentauri” WorkPartner on Tekniikan museossa.

”Se on eräänlainen talonmies, joka saattaa esimerkiksi luoda lunta ulkona. Neljällä jalalla vältettiin kahden jalan tasapainohaasteet”, kertoo älykkään robotiikan professori Ville Kyrki Aalto-yliopistosta.

Talonmieskentauri siirtyi viime syksynä viettämään eläkepäiviä Tekniikan museoon.

Se ei ole ainoa biologiasta innoitusta hakenut suomalaistaustainen robotti. Tampereen teknillinen yliopisto on mukana kehittämässä robottikalaa.

Tamperelaiset tekevät kalaan paineanturit, Tallinnan teknillinen yliopisto rakentaa itse kalan. Prototyyppi jo ui sikäläisessä altaassa. Valmiina se päästetään luonnonvesiin hankkimaan tietoa siitä, miten oikeat kalat osaavat käyttää niille rakennettuja reittejä.

Moni eläinrobotti elää vasta tutkijoiden laboratorioissa.

”Valtaosa elämistä malleja ottavista roboteista on tutkimuskohteita pikemmin kuin käytössä jossakin. Niillä on eri tyyppisiä tavoitteita. Joko yritetään oppia, kuinka luonto tekee jonkin asian, tai sitten halutaan sellainen robotti, joka toimii meidän ympäristössämme niin, että se miellyttää ihmistä”, Kyrki sanoo.

Pisimmälle on hänen mukaansa kehitetty continuum- tai käärmevarsirobotteja.

”Käärmemäisiä robotteja voidaan käyttää tähystyskirurgiassa, kun pitää ulottua vaikeisiin paikkoihin”, Kyrki kertoo.

Luikertaviin robotteihin törmää muuallakin. Sähköautoistaan tunnettu Tesla esitteli hiljattain latausvartta, joka etsiytyy ilmassa itsestään kiemurtaen auton pistorasiaan. Sen suoritusta katsellessa kaipaa vain käärmeenlumoojan huilun säestystä.

Hämmästyttäviä ovat myös gekkobotit, jotka kiipeävät seinää pitkin. Esimerkiksi Nasa kehittelee laitteita, jotka tassuttelisivat avaruusaseman ulkoseinillä etsimässä ja korjaamassa vikoja.

Stickybot
Stanfordin yliopiston Stickybot on kuin seinillä kiipeilevä gekko.
Stanfordin yliopiston Stickybot on kuin seinillä kiipeilevä gekko.

Gekon käpälät eivät takerru pintaan lopullisesti kuin teippi vaan hellittävät, kun on otettava askel. Gekolla on anturoissaan pienenpieniä karvoja, jotka kiinnittyvät pintaan ja irtoavat sähkömagneettisten voimien avulla. Tätä taitoa tutkijat jäljittelevät.

Suurimpia eläinbotteja on korealainen taskurapu. Se tuo mieleen tieteiselokuvien valtaviksi kasvaneet hyönteiset, joita ihmiset juoksevat pää kolmantena jalkana pakoon. Crabster CR200 on kuitenkin auttaja.

Courtesy Korean Institute of Ocean Science
Crabster CR200 on seisaallaan 180-senttinen merentutkija.
Crabster CR200 on seisaallaan 180-senttinen merentutkija.

Noin 650-kiloisen kuusijalkaisen rapubotin tehtävä on koluta merenpohjaa vaikeissakin paikoissa ja etsiä vaikkapa vedenalaisia muinaismuistoja.

Robottitarhan hyönteishuoneessa surisevat pienimmät otukset. Siellä kimalaisbotit lentävät ilmassa, vesimittaribotit hyppivät lammikoissa ja torakkabotit ryömivät esiin koloista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!