Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kaloilla ilmavaivoja?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Colourbox
Kalan suusta voi tulla ilmakupla, jos se on haukannut vedenpinnan yläpuolelta liikaa ilmaa uimarakkoonsa.
Kalan suusta voi tulla ilmakupla, jos se on haukannut vedenpinnan yläpuolelta liikaa ilmaa uimarakkoonsa. Kuva: Colourbox

Henna Keränen, 10

Ilmavaivainen ja piereskelevä kala olisi varmasti suurissa vaikeuksissa vedessä uidessaan! Kalalla ei kuitenkaan ole ilmavaivoja samalla tavalla kuin ihmisellä.

Ilmavaivat tulevat yleensä ruoansulatuksessa suolistoon muodostuvista kaasuista. Kalan suolistoon ei joudu ilmaa sen syödessä, mutta kalan ruoansulatuksessa voi muodostua kaasuja. Joidenkin tutkijoiden mukaan ne sitoutuvat kalan ulosteeseen ja poistuvat hyytelömäisten putkien sisässä.

Useimmilla kaloilla on kaasuja sisältävä rakko, uimarakko, jonka avulla kala esimerkiksi säätelee uimasyvyyttään. Kala voi haukata pinnasta ilmaa uimarakkoonsa ja ylimäärä voi tulla ulos suun kautta ilmakuplana.

Uimarakon ilmalla tiedetään olevan myös muuta käyttöä. Sillien on havaittu vapauttavan peräaukostaan sarjan pieniä ilmakuplia, jotka tuottavat rapisevan äänen.

Ääni on todennäköisesti viestintäväline, joka auttaa pitämään parven yhtenäisenä esimerkiksi pimeässä. Ilma on lähtöisin kuitenkin ilmarakosta, eikä se ole suoliston ilmavaivojen aiheuttamaa piereskelyä.

Teppo Vehanen

kalabiologian dosentti

Luonnonvarakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!