Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvihuoneita kuuhun suunnitellaan NL:ssa

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Moskova, 12.4. (UPI) Kuuhun rakennettavat kasvihuoneet kuuluvat tulevaisuudessa Neuvostoliiton avaruusohjelmaan, ennusti maan toinen avaruusmies Herman Titov – –.

Titov kirjoitti kuun tutkimusta käsittelevän artikkelin Rakentajain lehteen tiistaina vietettävän kosmonauttien päivän johdosta. Tätä juhlapäivää vietetään Neuvostoliitossa Juri Gagarinin historiallisen avaruuslennon kunniaksi.

Artikkelissaan Titov ennusti, että kuuhun rakennetaan ilmastoituja tutkimuskyliä, joissa on kasvihuoneita, juomavesilähteitä, laboratorioita ja tehtaita. Hän mainitsi, että avaruustutkijoilla on jo tarpeeksi tietoja kuuaseman rakentamiseksi.

Parhaillaan kiertää radallaan Neuvostoliiton lähettämä Luna 10, joka on historian ensimmäinen kuuta kiertävä avaruusalus. Aluksen lentorata kulkee 350–l000 km korkeudella kuusta.

Luna 10 on jo ehtinyt lähettää arvokkaita tietoja maahan. Alus on todennut elektronivirtoja, jotka ovat paljon voimakkaampia kuin kuuta ympäröivät kosmiset säteet, jopa 70—100 kertaa voimakkaampia.

Luna 10 on lähettänyt myöskin tietoja kuun kallioperän säteilystä. Kallion uskotaan sisältävän uraania, thoriumia ja kaliumia. Säteilyn ei ole todettu olevan voimakkaampi kuin esim. maan basalttikallioissa.

Sen sijaan Luna 10 on havainnut kuun magneettikentän hieman voimakkaammaksi kuin oli odotettu, mutta silti sen voimakkuus on vain vajaa tuhannesosa maan magneettikentästä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!