Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masennus kasvattaa riskiryhmän diabetesriskiä – vie aloitekyvyn ja muuttaa aineenvaihduntaa

Tiede
 
Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva
Kuva: Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva

Masennuksen on ennenkin todettu lisäävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, mutta nyt sen havaittiin edesauttavan sairastumista erityisen paljon henkilöillä, joilla on lisäksi diabetekselle altistavia aineenvaihduntahäiriöitä. Tällaisia ovat huonot kolesteroliarvot, ylipaino ja korkea verenpaine.

Tieto saatiin kanadalaisessa tutkimuksessa, jossa seurattiin yli 2 500 aikuisen terveyttä neljän ja puolen vuoden ajan.

Tutkimuksen aikana tyypin 2 diabetekseen sairastui todennäköisimmin henkilö, jolla oli mainittuja aineenvaihduntahäiriöitä. Sairastuminen oli kuitenkin vielä yleisempää henkilöillä, jotka kärsivät lisäksi masennuksesta.

Korkea verenpaine, huonot kolesteroliarvot tai ylipaino yksinään lisäsivät sairastumisriskin nelinkertaiseksi terveeseen kontrolliryhmään nähden. Yhdistettynä masennukseen ne kasvattivat riskin kuusinkertaiseksi.

Kanadalaistutkijat keksivät masennuksen ja diabeteksen yhteydelle monta mahdollista selitystä. Ensinnäkin masennus muuttaa kehon aineenvaihduntaa, mikä voi johtaa muun muassa verenpaineen kohoamiseen, painonnousuun ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöihin. Liikakiloja voivat kerryttää myös jotkin masennuslääkkeet.

Toisekseen masennus tunnetusti heikentää ihmisen aloitekykyä. Masentuneet noudattavat muita harvemmin neuvoja, joita he aineenvaihduntahäiriön hoitamiseen ovat saaneet, olipa kyse sitten tupakoinnin lopettamisesta, ruokavaliomuutoksista, liikunnan lisäämisestä tai lääkkeiden ottamisesta. Hoitamattomina aineenvaihdunnan häiriöt altistavat kehon diabetekselle.

Tutkimuksen julkaisi Molecular Psychiatry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!