Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivoihin pantu siru sai halvaantuneen miehen käden liikkumaan – nyt hän pelaa jo suomalaista kitarapeliä

Yhdysvaltalainen Ian Burkhart, 24, menetti liikuntakykynsä sukellusturmassa tulleen selkäydinvamman takia vuosikymmenen alussa.

Tiede
 
Reuters
Yhdysvaltalaisen Ian Burkhartin kädet eivät toimi, mutta nyt hän pystyy jopa kokeilemaan Guitar Hero-peliä. Aivoihin asennettu tietokonesiru välittää komentoja käsivarressa olevaan kalvosimeen.
Yhdysvaltalaisen Ian Burkhartin kädet eivät toimi, mutta nyt hän pystyy jopa kokeilemaan Guitar Hero-peliä. Aivoihin asennettu tietokonesiru välittää komentoja käsivarressa olevaan kalvosimeen. Kuva: Reuters

Käsistään halvaantunut pelaa kitaransoittoa matkivaa Frets on Fire -peliä – joka on sattumoisin suomalainen. Hän kaataa vettä lasiin ja vetäisee pankkikortin lukijan läpi.

Kaikki tämä onnistuu hänen päähänsä asennetun pienen tietokonesirun ja halvaantuneen käden ympärillä olevan sähköisen kalvosimen ansiosta.

Yhdysvaltalainen Ian Burkhart, 24, menetti liikuntakykynsä sukellusturmassa tulleen selkäydinvamman takia vuosikymmenen alussa. Hän on halvaantunut jaloistaan, mutta kykenee liikuttamaan käsivarsiaan jonkin verran. Kädet eivät toimi.

Kaksi vuotta sitten hänen päähänsä asennettiin pieni tietokonesiru, jonka piti palauttaa ainakin joitakin toimintoja hänen toiseen käteensä. Ajatuksena oli kiertää vammautunut kohta selkäytimessä ja välittää aivojen käskyt suoraan lihaksiin.

Burkhart on ensimmäinen, jolla tätä on kokeiltu. Käden ja sormien lihakset näyttävät toimivan ja tekevän hyvinkin vaativia tehtäviä.

Tutkimuksesta kertovat muun muassa tiedelehti Naturen uutisisivusto sekä useat muut viestimet kuten brittiläinen sanomalehti Guardian.

Aivoissa motorisessa aivokuoressa oleva tietokonesiru rekisteröi ja tulkitsee monimutkaisia hermosignaaleja, jotka liittyvät käden lihasten hallintaan.

Signaalit välittyvät kyynärvarren ympärillä olevaan kalvosimeen. Sen lukuisat elektrodit vuorostaan välittävät sähköiset komennot ranteen ja sormien lihaksille.

Monimutkaisten hermosignaalien tulkinta on vaatinut tutkijoiden mukaan laskentaohjelmien eli algoritmien kehittämistä. Tutkijat ovat vuosikymmenen aikana opetelleet ensin tulkitsemaan aivojen viestejä.

Nyt kun Burkhart aikoo liikuttaa kättään, suoritin muuttaa aikomuksen sähköisiksi käskyiksi.

Halvaantuneen käden liikuttaminen on kuitenkin haasteellista ulkopuolisen laitteen avulla, tutkijat muistuttavat Science Alert -uutissivustolla. Burkhart tarvitsee esimerkiksi käden kääntämiseen ja tarttumaotteeseen eri hermosignaaleja.

Burkhart on ponnistellut kaksi vuotta käyttämään laitteita ja edistynyt merkittävästi. Hänen piti harjoittaa kuukausikaupalla käden käyttämättöminä heikentyneitä lihaksia, että ne ylipäätään pystyivät toteuttamaan sähköisiä käskyjä.

Nyt Burkhart pystyy laitteen avulla tekemään jo varsin monimutkaisia asioita kuten sekoittamaan juomaa lusikalla, alussa mainittujen toimintojen ohella. Viive käden liikuttamisen aikeesta käden liikkumiseen on nyt alle kymmenesosa sekuntia.

Tutkijat jatkavat kokeita toisen koehenkilön kanssa ensi kesänä.

Reuters
Halvaantunut Ian Burkhart pystyy käyttämään kättään aivoihin asennettun suorittimen avulla.
Halvaantunut Ian Burkhart pystyy käyttämään kättään aivoihin asennettun suorittimen avulla.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!