Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kummajainen sai nimen huumeharhasta

Tiede
 
SWNS.com
Piikikkään, hieman tuhatjalkaista muistuttavan Hallucigenian uskotaan olevan nykyisten käsnäjalkaisten esi-isä.
Piikikkään, hieman tuhatjalkaista muistuttavan Hallucigenian uskotaan olevan nykyisten käsnäjalkaisten esi-isä. Kuva: SWNS.com

Viime viikolla uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan lsd-huume saa aivot käsittelemään näkötietoa laaja-alaisemmin kuin normaalisti. Aine on inspiroinut tutkijoitakin.

Menneisyyden kokeilut muistuivat paleontologi Simon Conway Morrisin mieleen vuonna 1977, kun hän löysi kambrikautisesta kivestä aivan oudon fossiilin. Eläimessä ei näyttänyt olevan päätä eikä häntää. Se muistutti Morrisia mielikuvitusotuksesta, jonka hän oli nähnyt ”matkoillaan” aiemmin.

”Enkä nyt tarkoita mitään Bostonin-matkaa”, hän täsmensi myöhemmin.

Morris nimesikin otuksen Hallucigeniaksi. Eläin eli 500 miljoonaa vuotta sitten kambrikaudella, joka oli evoluution kokeellista hippiaikaa. Uusia lajeja kehittyi tuolloin räjähdysmäisesti.

Hallucigenia oli muutaman sentin pituinen matomainen merieläin, jolla oli monta paria jalkoja ja piikit selässä ilmeisesti puolustautumista varten. Aluksi tutkijat eivät tajunneet ollenkaan, miten päin eläimen kuuluisi toimia. Esimerkiksi piikit tulkittiin jaloiksi ja pää hännäksi. Vasta viime vuonna havaittiin, että hännäksi luullussa osassa onkin pieni silmäpari ja hampaat.

Merkillinen eläin lienee nykyisten käsnäjalkaisten varhainen esi-isä. Nekin ovat aika happoisia otuksia: käsnäjalkaiset ruiskuttavat eturaajoistaan uhrinsa päälle halvaannuttavaa limaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!