Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikaruoka ei aiheuta vain ylipainoa – tutkimus todistaa roskaruoan ja vaarallisten kemikaalien välisen yhteyden

Yhdysvaltalaiset tutkijat havaitsivat pikaruokaa syöneiden ihmisten elimistössä selvästi enemmän haitallisia ftalaatteja kuin muiden elimistössä, kertoo The Washington Post.

Tiede
 
Marja Airio / Lehtikuva
Pikaruoka saattaa olla varsinkin kasvaville lapsille vaarallisempaa kuin on aiemmin tiedetty.
Pikaruoka saattaa olla varsinkin kasvaville lapsille vaarallisempaa kuin on aiemmin tiedetty. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Pikaruoan epäterveellisyydestä on puhuttu jo pitkään. Huomio on ollut etenkin lihottavuudessa, mutta nyt tiedemaailmassa on löydetty todisteita muista vaaroista, joita pikaruoan syöntiin liittyy.

Yhdysvaltalaisen George Washingtonin yliopiston tutkijat ovat havainneet yhteyden pikaruoan kulutuksen ja riskialttiiden kemikaalien välillä, kertoo sanomalehti The Washington Post (WP). He arvioivat, että löydöllä voi olla kansanterveyden kannalta valtava merkitys.

Tutkimus ilmestyi Yhdysvaltain kansallisten terveysinstituuttien Environmental Health Perspectives -julkaisussa.

Tutkimusryhmä kävi läpi tiedot lähes 9 000 ihmisen ruokailutottumuksista ja vertasi niitä samoilta ihmisiltä otettujen virtsanäytteiden tuloksiin. Pikaruokaa syövillä ihmisillä on tutkijoiden mukaan elimistössään tuntuvasti enemmän ftalaatteja, joita käytetään esimerkiksi saippuoissa ja meikeissä sekä ruokien pakkauksissa.

Joidenkin ftalaattien haitalliset terveysvaikutukset on todettu jo aiemmin: osan on todettu olevan yhteydessä muun muassa hedelmättömyyteen varsinkin miehillä.

Tutkijoiden mukaan vaarat eivät välttämättä piile pikaruoassa itsessään vaan sen tuotantoprosessissa. Tutkimuksen tekijöihin kuuluva apulaisprofessori Ami Zota kertoo WP:lle, että vaikkei tarkoituksena ole saada aikaan vainoharhaa tai ahdistusta, löydöt ovat hätkähdyttäviä.

”Ei ole jokapäiväistä, että tutkimustulokset ovat näin vahvoja.”

Noin kolmasosa tutkimuksen kohteena olleista ihmisistä kertoi syöneensä pikaruokaa virtsanäytteen ottoa edeltäneiden 24 tunnin aikana. Tiedon kerrotaan olevan linjassa Yhdysvaltain hallituksen tekemän arvion kanssa, jonka mukaan yli kolmannes kansalaisista – sekä lapsista että aikuisista – syö itse asiassa jonkinlaista pikaruokaa joka ikinen päivä.

Jukka Lehtinen
Lukuisia terveyshaittoja aiheuttavia ftalaatteja käytetään muun muassa monissa meikkituotteissa.
Lukuisia terveyshaittoja aiheuttavia ftalaatteja käytetään muun muassa monissa meikkituotteissa.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että pikaruokaa äskettäin syöneillä oli usein elimistössään selvästi enemmän dioktyyliftalaatteja (DEHP) ja di-isononyyliftalaatteja (DINP) kuin muilla. Vain vähäisestäkin pikaruoan syönnistä kertoneiden DEHP-taso oli 15,5 prosenttia korkeampi ja DINP-taso 25 prosenttia korkeampi. Paljon pikaruokaa syöneillä vastaavat luvut olivat 24 ja 39.

Luvut pysyivät muuttumattomina, vaikka tutkijat kävivät läpi muita mahdollisia syitä, jotka olisivat voineet vaikuttaa havaintoihin.

”Tarkastelimme asiaa lukuisista eri kulmista, mutta vaikutus pysyi samana”, apulaisprofessori Zota sanoo.

Eri ftalaattien terveysvaikutuksissa riittää vielä runsaasti tutkittavaa, mutta useat viime vuosina ilmestyneet tutkimukset antavat viitteitä niiden vaarallisuudesta.

Vuonna 2012 valmistunut tutkimus osoitti vahvan yhteyden DEHP:n esiintymisen ja diabeteksen välillä. Seuraavana vuonna valmistunut tutkimus taas todisti, että DEHP voi lisätä lapsilla allergioiden riskiä. Tänä vuonna taas havaittiin, että sama kemikaali voi vaikuttaa kielteisesti lasten käytökseen.

DINP:n vaarallisuudesta ei ole vielä yhtä paljon näyttöä, mutta tuoreehkoissa tutkimuksissa sen on huomattu olevan yhteydessä esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!