Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Seksielämän aloittamisen ajankohtaan vaikuttavat geenit

Ekakerran aikataulu juontaa osin geeneistä, osoittivat brittitutkijat. Perimä kytkeytyy myös murrosiän alkamiseen ja ensimmäisen synnytyksen ajankohtaan.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
NARA / Wikimedia Commons
Suomalaisnaiset ovat ensimmäistä kertaa yhdynnässä keskimäärin 16,9-vuotiaina ja miehet 17,5-vuotiaina, paljasti Finsex-tutkimus.
Suomalaisnaiset ovat ensimmäistä kertaa yhdynnässä keskimäärin 16,9-vuotiaina ja miehet 17,5-vuotiaina, paljasti Finsex-tutkimus. Kuva: NARA / Wikimedia Commons

Sosiaaliset tekijät, kuten kaveripiiri, vaikuttavat siihen, minkä ikäisenä ensimmäinen yhdyntä tapahtuu. Nyt brittitutkijat osoittivat, että sitä ohjaa myös perimä.

”Sosiaaliset ja kulttuuriset seikat ovat toki olennaisia, mutta ensimmäisen sukupuoliyhteyden ajankohtaan vaikuttavat myös geenit, jotka säätelevät fyysistä kypsymistä ja luontaisia persoonallisuuseroja”, sanoo John Perry Cambridgen yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tietyt geenimuodot kytkeytyivät niin murrosiän alkamisen, ensimmäisen yhdynnän kuin ensimmäisen synnytyksen aikatauluun.

Jotkin ekakertaan linkittyvät dna-alueet olivat sellaisissa geeneissä tai lähellä geenejä, jotka on aiemmin yhdistetty riskinottoon, herkästi ärtyvään temperamenttiin sekä aivojen kehitykseen.

”Eräs sellainen on cadm2-geenin versio, joka on yhteydessä tavanomaista suurempaan riskinottoon. Havaitsimme, että se on yhteydessä myös varhaiseen ensiyhdyntään sekä isompaan lapsilukuun”, Perry sanoo.

Yksi esr1-geenin muoto puolestaan ennusti myöhäistä sukupuolielämän aloittamista, vanhemmalla iällä tapahtuvaa ensisynnytystä sekä vähäistä lapsimäärää.

Tutkijoiden mukaan murrosiän alkamisen ja persoonallisuuspiirteiden yksilöllinen vaihtelu kannattaisi ottaa terveyskasvatuksessa paremmin huomioon.

Seksitutkimus perustui 126 000 brittimiehen ja -naisen geeni- ja käyttäytymistietojen analyysiin. Tulokset varmistettiin 260 000 islantilaisen ja yhdysvaltalaisen aineistoista.

Tutkimuksen julkaisi Nature Genetics.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!