Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma logo lisää ryhmän pelottavuutta

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Heikki Saukkomaa
Ryhmäsymboli tekee joukosta yhtenäisen oloisen.
Ryhmäsymboli tekee joukosta yhtenäisen oloisen. Kuva: Heikki Saukkomaa

Valtioilla on liput, urheilujoukkueilla ja firmoilla omat merkit ja logot. Markkinoinnissa niitä pidetäänkin tärkeinä brändin rakentamisen työkaluina.

Psykologian tutkija Alison Ledgerwood Kalifornian yliopistosta Davisista työryhmineen osoitti kokeissaan, että yhteinen symboli saa minkä tahansa joukon tuntumaan yhtenäiseltä ja tehokkaalta.Toisaalta kävi ilmi, että logo tekee ryhmästä kylmemmän ja pelottavamman oloisen.

Tulos päti sellaisiinkin ryhmiin, joiden jäsenillä ei ollut juuri mitään yhteistä keskenään.

"Osasyy siihen, että poliittisia ryhmiä tai urheilujoukkueita pidetään tiiviinä kokonaisuuksina ja mahdollisina uhkina, lienee juuri ryhmäsymbolit”, Ledgerwood arvioi tutkimustiedotteessa.

Yhdessä kokeista paljastui, että ihmisillä on intuitiivinen taju ryhmämerkkien pelottavuudesta. Koehenkilöt halusivat nimittäin käyttää logoja nimenomaan silloin, kun he halusivat tiiminsä näyttävän uhkaavalta.

Tulos voi auttaa firmoja ja ryhmiä päättämään, ottaako logo käyttöön vai ei.

“Jos haluaa näyttää aikaansaavalta ja yhtenäiseltä, logo voi auttaa. Jos taas tarkoitus on ilmentää avoimuutta ja yhteistyökykyä, logo voi haitata asiaa”, Ledgerwood sanoo.

Tutkijoiden mukaan tulos valaisee myös sitä, miksi ryhmäsymbolit jakavat ihmisiä eri leireihin ja edistävät ryhmienvälisiä konflikteja.

“Kun hahmotamme ryhmän yhtenä kokonaisuutena, unohdamme, että se koostuu yksilöistä. Ja kun ryhmä näkee muut yhtenäisinä ja uhkaavina, sen on itse pakko käyttäytyä samoin”, Ledgerwood pohtii.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Personality and Social Psychology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!