Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen karhukanta kasvoi – tänä keväänä syntyy 350 pentua

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Karhuja on etenkin itäisessä Suomessa viimevuotista enemmän.
Karhuja on etenkin itäisessä Suomessa viimevuotista enemmän. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Karhuja astelee metsissä nyt enemmän kuin aiemmin. Karhukanta on kasvanut 15 prosenttia edellisvuotisesta. Osaksi suuremmat lukemat kuitenkin johtuvat laskennan parantumisesta.

Luonnovarakeskus Luke laskee, että Suomessa on vähintään 1 720–1 840 karhua ennen ensi syksyn metsästyskautta. Luku sisältää arvion tänä keväänä syntyvästä lähes 350 pennusta.

Karhujen määrä runsastui selvästi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa. Sen sijaan karhut vähenivät Oulun, Keski-Suomen ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueilla. Muilla riistakeskusalueilla muutokset olivat vähäisiä.

Kannan arvioon vaikuttavat pentujen määrä ja kuolleisuus sekä sisään- ja ulosmuutto maasta. Näillä tekijöillä on osuutensa karhumäärän kasvuun Itä-Suomessa.

”Karhuja tulee itärajan takaa jonkin verran. Kuolevuus on ollut vähän pienempi metsätyksen osalta. Se tarkoittaa sitä, että kanta lähtee nousemaan”, kertoo Luken tutkija Samuli Heikkinen.

Kuitenkin todellisen kasvun ohella vahvistunut kanta-arvio perustuu viime vuodesta parantuneeseen laskentaan.

”Viime vuonna havaintoja ei tullut tarpeksi ja kanta notkahti. Nyt kun niitä tehdään jämäkällä tasolla, kanta näyttää nousevan”, Heikkinen selittää.

Hänen mukaansa ei ole mahdollista sanoa, kuinka suuri osuus 15 prosentin kasvusta on todellista yksilöiden lisääntymistä ja kuinka paljon tarkentunutta havainnointia.

Karhumäärien arvio perustuu petoyhdyshenkilöiden havaintoihin. Havainnoinnin tehokuus voi vaihdella vuosittain.

Itse karhukanta ei vaihtele äärevästi niin, että yhtenä vuonna niitä olisi paljon ja seuraavana vuonna vähän.

Luonnonvarakeskuksen arvion pohjalta maa- ja metsätalousministeriö säätää kaatolupien määrästä ensi metsästyskaudelle. Karhunmetsästys alkaa 20. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!