Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dinosaurukset hupenivat jo ennen asteroidin iskua

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
David Monniaux / Wikimedia Commons CC BY-SA 3
Tyrannosaurus Rex talloi Maata, kun asteroidi iskeytyi Meksikoon. Kuvan luuranko majailee Palais de la Découvertessa Pariisissa.
Tyrannosaurus Rex talloi Maata, kun asteroidi iskeytyi Meksikoon. Kuvan luuranko majailee Palais de la Découvertessa Pariisissa. Kuva: David Monniaux / Wikimedia Commons CC BY-SA 3

Dinosaurukset katosivat Maan päältä, kun Meksikon Chicxulubiin mäjähti valtava asteroidi 66 miljoonaa vuotta sitten.

Tästä ei ole erimielisyyttä. Sen sijaan tutkijat ovat vuosikymmeniä väitelleet siitä, kukoistivatko dinosaurusten kannat loppuun asti vai harveniko niiden määrä jo ennen viimeistä niittiä.

Vastaus on jälkimmäinen, vakuuttaa brittitutkijoiden tekemä tilastollinen analyysi kolmen dinosaurusalalahkon polveutumishistoriasta.

Chris Venditti Readingin yliopistosta kollegoineen sai selville, että lajeja katosi enemmän kuin syntyi noin 24 miljoonaa vuotta ennen asteroidin iskeytymistä. Kun ryhmiä tarkasteltiin erikseen, sukupuutot ylittivät lajiutumisen jo 48–53-miljoonaa vuotta ennen asteroidi-iskua.

Tarkkaa syytä hupenemiseen ei tiedetä, mutta liitukauden ilmiöiden, kuten supermantereiden repeytymisen ja vilkkaan tulivuoritoiminnan arvellaan edistäneen katoa.

Vähitellen dinosaurukset kadottivat kykynsä korvata sukupuuttoon kuolleet lajit uusilla, ja nisäkkäät pääsivät valtaamaan niiden tilan, tutkijat selittävät tapahtumien kulkua tutkimusartikkelissaan. Sen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!