Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Madalla ääntäsi, jos haluat vaikuttaa

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
MIKE SEGAR
Syvä-ääninen saa kuulijat puolelleen.
Syvä-ääninen saa kuulijat puolelleen. Kuva: MIKE SEGAR

Jos tahdot saada muut kannallesi, muuta ääntäsi römeämmäksi, kun alat puhua. Se lisää vaikutusvaltaasi keskustelukumppaniesi korvissa, vinkkaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Psykologian professori Joey Cheng Illinoisin yliopistosta kollegoineen tutki puheäänen tehoa kanssaihmisiin kahdella kokeella.

Ensin he värväsivät parisataa aikuista miettimään, mitä tavaroita kannattaisi ottaa mukaan Kuuhun. Koehenkilöt kirjasivat aluksi ylös oman näkemyksensä tarvikkeista, joista olisi hyötyä taivaallisessa vaaratilanteessa. Sitten heidän jaettiin pienryhmiin pohtimaan asiaa.

Osallistujien tietämättä neuvonpito tallennettiin. Jokainen sana ja ynähdys analysoitiin tietokoneohjelmalla, joka kartoitti äänen piirteitä.

Lisäksi tutkijat vertasivat henkilökohtaisia vastauksia ryhmien lopullisiin tarvikelistoihin. Näin paljastui, ketkä vaikuttivat muiden mielipiteisiin, ketkä taas myötäilivät muita.

Kävi ilmi, että niitä, joiden ääni madaltui ensimmäisen ja kolmannen äännähdyksen välillä, pidettiin hallitsevampina ja vaikutusvaltaisempina kuin niitä, joiden ääni kohosi. Dominoivista henkilöistä ei erityisemmin pidetty, mutta he saivat silti helposti muut puolelleen.

Toisessa kokeessa tutkijat pyysivät lähes 300 uutta koehenkilöä arvioimaan äänitallennetta, jossa sama puhuja esitti kolme väitettä. Puhujan ääntä oli muutettu niin, että sen korkeus muuttui puheen alun jälkeen.

"Kun puhujan ääni madaltui, hänet arvioitiin vaikutusvaltaisemmaksi, pelottavammaksi ja dominoivammaksi ”, tutkimusta johtanut Joey Cheng kommentoi tulosta Science Daily -uutispalvelun tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan myös ihailtu henkilö pystyi vaikuttamaan muihin. "Olemme havainneet aiemminkin, että sekä arvovalta että dominanssi tepsii kanssaihmisiin. Mutta vain dominanssi kietoutuu pelotteluun ja yhdistyy muutoksiin äänen sävelkorkeudessa”, Cheng sanoo.

Chengin mukaan äänen vaikutusta ei useinkaan ajatella. ”Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että ääni on hyvin tehokas kanava viestiä statusta.”

Tutkimuksen julkaisi Journal of Experimental Psychology: General.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!