Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa ei ole havaittu syöpiä, jotka voisi yhdistää Tšernobylin onnettomuuteen – vaikka sen aiheuttama säteily on vasta puolittunut

Säteily säikäytti suomalaiset 30 vuotta sitten.

Tiede
 
AFP Zufarov
Tšernobylin tuhoutuneen ydinvoimalan päälle rakennettiin vuonna 1986 suojakuori, joka sittemmin alkoi vuotaa. Oli suunniteltava valtava uusi suojakuori, jonka pitäisi valmistua vuonna 2017.
Tšernobylin tuhoutuneen ydinvoimalan päälle rakennettiin vuonna 1986 suojakuori, joka sittemmin alkoi vuotaa. Oli suunniteltava valtava uusi suojakuori, jonka pitäisi valmistua vuonna 2017. Kuva: AFP Zufarov

Kuulostaa huolestuttavalta, mutta Tšernobylin ydinvoimalan levittämän radioaktiivisen cesiumin säteilystä on yhä puolet jäljellä.

Palaneesta ydinvoimalasta karanneen cesium-137:n puoliintumisaika on kolmekymmentä vuotta. Vasta puolet isotoopin ytimistä siis on hajonnut.

Cesium alkoi pelottaa suomalaisia toden teolla tasan kolmekymmentä vuotta sitten. Tuulet toivat cesiumia ja muita radioaktiivisia aineita Tšernobylista keväällä 1986.

Perään hyviä uutisia: Tšernobylin laskeuma ei ole tiettävästi aiheuttanut kolmenkymmenen vuoden aikana Suomessa vakavia sairauksia, kuten syöpiä.

”Yksi vaihtoehto voi olla sekin, että Tšernobylin laskeuma ei aiheuttanut Suomessa yhtään syöpää”, syöpätutkija Anssi Auvinen arvioi.

Hän on ollut tutkimusprofessorina viisitoista vuotta ja sitä ennen tutkijana – ja seurannut Tšernobylin jälkiä Suomessa melkein alusta lähtien.

Laskeuma aiheutti aluksi säteilypiikin. Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan väestön olisi pitänyt pysytellä sisällä vasta, jos säteilyn annosnopeus olisi ollut parikymmentä kertaa suurempi.

Silti Stuk antoi suosituksia: Lasten hiekkalaatikoiden hiekat tuli vaihtaa ja keväiset kompostijätteet sijoittaa tontin nurkkaan. Sisävesikalaa sopi syödä ravinnoksi enintään kahdesti viikossa. Lehmät oli pidettävä sisällä toukokuun puoliväliin. Sadevettä ei kannattanut juottaa karjalle eikä käyttää talousvedeksi.

Hannes Heikura HS
Vtt tutki puolukoiden säteilyä vuonna 1988, kaksi vuotta Tšernobylin ydinturman jälkeen.
Vtt tutki puolukoiden säteilyä vuonna 1988, kaksi vuotta Tšernobylin ydinturman jälkeen.

Tšernobylin cesiumin laskeumasta ei ole enää maan pinnalla oikeasti puoltakaan. Sitä on poistunut elinympäristöstä maaperän syvempiin kerroksiin sekä järvien ja meren pohjaan.

Huoli radioaktiivisesta laskeumasta on ollut kuitenkin perusteltua, koska säteily on ihmisille haitallista ja suurina annoksina tappavaa.

Cesium-137:ää seurattiin itse asiassa jo kauan ennen Tšernobyliä, koska sitä on kantautunut Suomeen ilmakehässä tehdyistä ydinkokeista. Sitä on rikastunut muun muassa jäkälää syöneiden porojen lihaan ja poromiehiin, jotka söivät lihaa.

Tšernobyl toi uutta cesiumia, joka rikastui muun muassa maataloustuotteisiin, sisävesikaloihin, sieniin ja marjoihin. Maataloustuotteiden pitoisuudet laskivat Stukin mukaan kuitenkin nopeasti.

Ilpo Vainionpää Ilta-Sanomat
Säteileviä hiukkasia kertyi ilmansuodattimiin Suomessa vuonna 1986.
Säteileviä hiukkasia kertyi ilmansuodattimiin Suomessa vuonna 1986.

Tšernobylin levittämät isotoopit, kuten cesium-137 ja jodi-131, ovat haitallisia, koska ne ovat radioaktiivisia. Niissä atomien ytimet hajoavat koko ajan. Samalla ne säteilevät. Cesium-137 säteilee esimerkiksi niin sanottua gammasäteilyä. Se painelee ihmisen läpi ja on vaarallista eläville soluille.

Säteilyä on syytä pelätä, koska se on haitallista suoraan ja välillisesti.

Jos ihminen saa suuren annoksen säteilyä, solut ja kudokset vahingoittuvat heti. Ihminen sairastuu akuuttiin säteilysairauteen, johon voi kuolla.

Tšernobylissa menehtyi säteilysairauteen yli viisikymmentä työntekijää ja palomiestä, jotka yrittivät sammuttaa voimalaa. Tämä tapahtui siis paikan päällä, jossa ihmiset saivat säteilyä valtavia annoksia.

Vähäisemmän säteilyn, kuten kauas kantautuneen laskeuman, vaikutus on välillinen, hitaampi ja paljon vaikeampi tutkia.

Säteily voi aiheuttaa ajan kuluessa syöpää, kun esimerkiksi gammasäteily katkaisee uusiutuvassa solussa olevan dna-molekyylin ja muuttaa näin solun toimintaa.

Syövän saaminen säteilystä riippuu Thl:n emeritusprofessori Jouko Tuomiston mukaan myös huonosta tuurista. Dna-molekyylin katkeaminen ei aina johda syöpäsolun kehittymiseen.

Yhteenvetona voi sanoa, että yksittäisten ihmisten riski saada Tšernobylin laskeumasta syöpä on ollut Suomessa vähäinen.

Arviointia vaikeuttaa se, että laskeuman säteilyn ehkä aiheuttamat syövät eivät eroa muista syövistä. Suomessa todetaan vuodessa noin 30 000 syöpää.

Suurin huolemme on yhä sisäilman radon, jonka säteily voi aiheuttaa keuhkosyöpää. Jos radon aiheuttaa kolmesataa syöpää vuodessa, Tšernobyl aiheutti alkuvuosina ehkä viitisen syöpää vuodessa, Tuomisto pohtii.

”Mutta se on valistunut arvaus. Vastaus voi olla nollakin.”

Tšernobylin cesiumlaskeuman arvioidaan aiheuttavan muualla kymmeniätuhansia syöpiä vuosikymmenien aikana, etenkin Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Syöpiä voi olla parikymmentätuhatta, mutta arviointi on vaikeaa.

Toistaiseksi tutkijat ovat liittäneet yhden syöpäepidemian Tšernobylin laskeumaan: lasten kilpirauhasen syövät Ukrainassa ja Valko-Venäjällä.

Radioaktiivisen jodi-131:n arvellaan aiheuttaneen näiden maiden lapsissa ainakin 5 000 kilpirauhasen syöpää. Näistä ehkä prosentti on johtanut kuolemaan, Tuomisto arvioi.

”Lasten kilpirauhasyöpien määrä on ollut suurempi kuin etukäteen osattiin arvioida”, Auvinen sanoo.

Jodi kulkeutuu herkästi etenkin lasten kasvavaan kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi on voinut kulkeutua esimerkiksi lehmien syömästä ruohosta maitoon ja maidosta lapsiin.

Suomessa ei ole pystytty havaitsemaan Tšernobylin laskeuman aiheuttamia kilpirauhassyöpiä.

Ehkä suomalaisilla oli tuuria. Katastrofin aikaan keväällä lehmät eivät vielä olleet laitumilla syömässä saastunutta ruohoa.

Jodin säteily väheni nopeasti, koska isotooppi 131 puoliintuu kahdeksassa päivässä. Parissa kuukaudessa sen säteily vähenee alle prosenttiin alkuperäisestä.

Tšernobylin suomalaisille aiheuttamia riskejä verrattiin muihin ympäristön aiheuttamiin riskeihin Tiede-lehdessä vuonna 2013.

Tšernobylin tuomat riskit ovat samaa luokkaa kuin porakaivojen vesien säteilyn aiheuttamat. Monta kertaa suurempia riskejä synnyttävät esimerkiksi sisäilman formaldehydi, kotien kosteusvauriot, passiivinen tupakointi ja radon.

Ulkoilman pienhiukkasista aiheutuu tuhansia kertoja suurempia riskejä kuin Tšernobylin laskeumasta. Vertailu ei vähätellyt katastrofista seurannutta inhimillistä ja yhteiskunnallista onnettomuutta, vaan yritti suhteuttaa sen vaikutuksia täällä.

Taustasäteily on Suomessa suhteellisen voimakasta maaperässä olevan uraanin takia. Koskaan missään ei ole tilannetta, etteikö ihminen saisi jonkinlaista säteilyä, Auvinen muistuttaa.

Tšernobylin laskeuma toki lisää säteilyannosta. Määrä on Stukin mukaan sadasosa vuosittaisesta annoksestamme. Viidessäkymmenessä vuodessa laskeuma lisää säteilyannostamme kaksi millisievertiä. Sen verran saamme radonista joka vuosi.

Toisaalta voi sanoa, että sitäkään lisäannosta emme tarvitsisi.

Korjaus 20. huhtikuuta kello 10: Tshernobylin uuden suojakuoren pitäisi valmistua vuonna 2017 (kuvatekstissä). Vuosittainen säteilyannos päivitetty, nykyisin 3,2 mSv. (grafiikassa).

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!