Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suojavaatteet eivät täysin suojaa terveydenhuollon henkilökuntaa tartunnoilta

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Pete Aarre-Ahtio
Suojavaatteiden tehosta ebolaepidemian aikana ei ole tutkimusta. Kuvassa tuodaan Meilahden sairaalaan Suomen ensimmäistä potilasta, jonka epäiltiin sairastuneen ebolaan.
Suojavaatteiden tehosta ebolaepidemian aikana ei ole tutkimusta. Kuvassa tuodaan Meilahden sairaalaan Suomen ensimmäistä potilasta, jonka epäiltiin sairastuneen ebolaan. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Lääkärien, hoitajien ja muun terveydenhuoltohenkilökunnan riski sairastua vaaralliseen tartuntatautiin on jopa sata kertaa suurempi kuin muiden. Siksi he käyttävät erityisiä suojavarusteita. Niiden todellisesta tehosta on kuitenkin hyvin vähän tietoa – ja sekin huolestuttavaa, paljasti tuore katsaustutkimus.

Tutkimuksen mukaan edes koko kehon suojaavat puvut, hanskat tai maskit eivät estä täysin taudinaiheuttajille altistumista.

”Esimerkiksi ebolaepidemian aikaan monia avustustyöntekijöitä sairastui, vaikka he olivat varustautuneet hyvillä suojavarusteilla”, sanoo tutkijaryhmän johtaja Jos Verbeek Työterveyslaitoksesta Kuopiosta.

Suomalaisista ja yhdysvaltalaisista tutkijoista koostunut ryhmä kävi läpi kaikki tutkimukset, joissa oli mallinnettu suojavaatteiden toimivuutta tositilanteessa. Tällaisia simulaatiota löytyi vain kuusi. Niissä oli yhteensä 295 osallistujaa.

Kokeisiin osallistuneiden henkilöiden suojavaatteet ruiskutettiin fluoresoivalla merkkiaineella tai harmittomalla viruksella, jotta voitiin kartoittaa, mitä tapahtuu, kun suojavaatteita puetaan tai riisutaan sairaaloissa.

Kaikissa tutkimuksissa todettiin, että jokin osa työntekijän kehosta saastui, vaikka hän käytti suojavaatteita. Ainoakaan koehenkilö ei selvinnyt simulaatiosta altistumatta merkkiaineelle tai -virukselle.

”Tulos yllätti minut itsenikin”, Verbeek sanoo.

On selvää, että henkilösuojaimista täytyy kehittää turvallisempia terveydenhuoltohenkilöstölle, hän toteaa tutkimustiedotteessa.

Pätevää tietoa tarvitaan ehdottomasti lisää.

”Vaikka tiedämme, että suojautuminen on hyödyllistä, niin epävarmuustekijöitä riittää. Emme tiedä suojaavatko suojalasit paremmin kuin visiiri tai pitkävartiset hanskat paremmin kuin lyhytvartiset, koska näitä kysymyksiä tarkastelevia tutkimuksia ei ole tehty. Emme myöskään tiedä, kuinka terveydenhuoltohenkilökunnalle voi parhaiten opettaa, miten suojavaatteet puetaan ja miten ne riisutaan ja kuinka pitkään osaaminen pysyy muistissa opettelun jälkeen”, Verbeek listaa.

Tutkimuksen julkaisi Cochrane Library.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!