Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivojälkitunnistus tarkentui – tietokoneohjelma tunnisti koehenkilöt aivoista sataprosenttisesti

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Chris Hope / Wikimedia Commons
Aivosähkökäyrää luodataan kallon pintaan kiinnitetyillä antureilla.
Aivosähkökäyrää luodataan kallon pintaan kiinnitetyillä antureilla. Kuva: Chris Hope / Wikimedia Commons

Kenelläkään ei ole samanlaisia aivoja kuin sinulla. Reagoit asioihin – ruokaan, julkkiksiin, sanoihin – eri tavoin kuin joku toinen. Aivojesi toiminta on niin yksilöllistä, että sitä voi käyttää jopa turvatunnisteena, tutkijat ovat osoittaneet.

Psykologi Sarah Laszlo Binghamtonin yliopistosta ryhmineen rekisteröi 50 vapaaehtoisen aivosähkökäyrää, kun nämä kävivät läpi yksitellen 500 kuvaa. Yhdessä näkyi pala pizzaa, toisessa näyttelijä Anne Hathaway, kolmannessa sana ”kompa” ja niin edelleen.

Tutkijat havaitsivat, että koehenkilöiden aivot reagoivat kuviin eri tavoin – jopa niin, että tietokoneohjelma pystyi tunnistamaan jokaisen vapaaehtoisen ”aivojäljen” 100 prosentin tarkkuudella.

Kolme vuotta sitten sama ryhmä kehitti aivokäyrätunnistusta, jossa käytettiin sanoja. Sen luotettavuus oli vain 97 prosenttia.

”On iso ero, onko tarkkuus 97 vai sata prosenttia, koska tätä teknologiaa tullaan oletettavasti soveltamaan korkean turvaluokituksen kohteissa, kuten Pentagonissa tai ydinasevarastoissa”, Laszlo sanoo Science Daily -tiedeuutispalvelun julkaisemassa tiedotteessa.

Laszlon mukaan aivokäyrä on houkutteleva vaihtoehto sormenjäljille tai verkkokalvotunnisteille, koska sitä ei voi varastaa, ainakaan yhtä helposti.

”Jos jonkun sormenjälki varastetaan, hän ei voi saada uutta jälkeä tilalle. Sen sijaan jos aivokäyrä jollain ilveellä anastettaisiin, ihminen voisi ajatuksiaan muuttamalla uusia aivojälkensä”, Laszlo selittää.

Tutkimuksen julkaisi IEEE Transactions on Information Forensics and Security.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!