Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millaisena koira näkee maailman? Entä orava?

Koirien värimaailma muodostuu pääasiassa sinisestä, vihreästä, keltaisesta sekä harmaan ja mustan eri sävyistä.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Koira ja ihminen ovat nisäkkäitä, mutta koira näkee maailman hieman eri lailla – ja se tulkitsee maailmaa tarkasti myös hajun avulla.
Koira ja ihminen ovat nisäkkäitä, mutta koira näkee maailman hieman eri lailla – ja se tulkitsee maailmaa tarkasti myös hajun avulla.

Selma Kari, 7

Koirien näkemä maailma eroaa jonkin verran ihmisten näkemästä maailmasta.

Koira ei esimerkiksi näe punaista väriä. Koirien värimaailma muodostuu pääasiassa sinisestä, vihreästä, keltaisesta sekä harmaan ja mustan eri sävyistä.

Sivulle katsovan koiran ei tarvitse kääntää päätään yhtä paljon kuin ihmisen, koska sen näköalue on laaja. Eri koirarotujen välillä on kuitenkin eroja siinä, kuinka edessä tai sivulla silmät sijaitsevat. Kun koirat katsovat kasvoihin ihmisiä tai toisia koiria, niiden huomio kiinnittyy silmiin, nenänseutuun ja suuhun.

Koirat myös tunnistavat tutut ihmiset ja koirat kasvoista. Ne myös ymmärtävät, ovatko toiset iloisia vai vihaisia.

Koirien voi sanoa myös näkevän nenänsä avulla, koska se on niin valtavan tarkka. Ne esimerkiksi muistavat loistavasti ihmisten, eläinten ja asioiden ominaisia hajuja ja pystyvät jäljittämään niitä.

Oravien tavasta katsella ympärilleen tiedetään vähemmän. Useiden oravalajien värien maailma on sininen, vihreä ja keltainen.

Pörröhäntien suuret eteenpäin työntyvät silmät takaavat, että ne näkevät laajasti eteen ja sivuille. Oravilla on myös hyvä hajuaisti. Sen turvin ne esimerkiksi löytävät unohtuneet ruokakätkönsä.

Outi Vainio

eläinlääketieteellisen

farmakologian professori

Helsingin yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!