Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sorrumme yksinkertaisiin ajatusvirheisiin, sanoo Helsingin ensimmäinen logiikan naisprofessori

Sara Negriä viehättää se, että logiikka menee perustuksiin asti.

Tiede
 
Jonne Heinonen / HS
Matematiikka vetää naisia puoleensa Italiassa. Kun Sara Negri opiskeli Padovan yliopistossa matematiikkaa, kolme neljästä opiskelijatoverista oli naisia.
Matematiikka vetää naisia puoleensa Italiassa. Kun Sara Negri opiskeli Padovan yliopistossa matematiikkaa, kolme neljästä opiskelijatoverista oli naisia. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Jos suomalaiset ylpeilevät ilmastollaan, he kehuvat vuodenaikoja. Mutta eivät ne kaikkien silmiin niin selkeitä ole.

Italialainen Sara Negri, 49, osoittaa ulos työhuoneensa ikkunasta Helsingin koleaa kevätpäivää ja toteaa, ettei täällä aina voi tietää, onko syksy vai kevät.

”Kun lämpötila on nollan ja kymmenen välissä, se on minusta masentavaa”, Negri sanoo.

Muuten Suomessa sujuu kivasti. Negri on viime syksystä lähtien ollut teoreettisen filosofian professori Helsingin yliopistossa, ensimmäinen nainen tässä tehtävässä. Häntä ennen virkaa hoiti Ilkka Niiniluoto, joka jäi eläkkeelle.

Täkäläisellä filosofialla menee mukavasti. Tuoreen QS-rankingin mukaan Helsingin yliopisto on alalla maailman 30:s.

Taakse jäävät muun muassa kaikki muut pohjoismaiset yliopistot. Jopa maineikas yhdysvaltalainen eliittiyliopisto Cornell on Helsingistä seuraava.

Negri on loogikko. Logiikka ja filosofia ovat kulkeneet yhdessä Aristoteleesta alkaen.

Suomen kuuluisimmat filosofit Georg Henrik von Wright ja Jaakko Hintikka olivat niin ikään logiikan kehittäjiä.

Logiikka on johdonmukaisuuden tiedettä. Meistä voi olla hauskaa puhua värikkäästi ja lennokkaasti, mutta moni haluaa tietää, onko ajattelumme johdonmukaista ja perusteltua.

Arkiajattelu näyttää olevan kaukana niistä symbolien kirjomista teorioista, joita Negri tutkii ja kehittää. Logiikka kuitenkin näkyy myös jokapäiväisissä keskusteluissa. Tai sen puute.

Yksi tavallinen päättelyvirhe on väärä kahtiajako. Siihen syyllistyy keskustelija, joka esittää, että pitää valita vain kahdesta vaihtoehdosta. Todellisuudessa niitä on useampia.

”Esimerkki: joko leikataan yliopistojen rahoitusta 20 prosenttia tai valtion talous ei kestä. Niinpä pitää hyväksyä, että ihmisiä erotetaan. Mutta tämä joko – tai esitetään niin, että se kattaa kaikki mahdollisuudet, vaikkei niin ole”, Negri sanoo.

Esimerkki on ajankohtainen. Hallitus on vähentänyt reippaasti yliopistojen rahoitusta, ja sen seurauksena Helsingin yliopisto paraikaa irtisanoo väkeä. Leikkauksille olisi vaihtoehtoja, professori haluaa muistuttaa.

Negrin varsinainen tutkimuskohde on todistusteoria. Sen juuret juontavat viime vuosisadan alkuun ja saksalaiseen matemaatikkoon David Hilbertiin. Hän osoitti matematiikasta ongelmia, joiden ratkaisuksi kehitti todistusteorian. Yksi ongelma liittyy johdonmukaisuuteen.

”Johdonmukaisuus tarkoittaa sitä, että matemaattinen teoria on ristiriidaton. Ei haluta teoriaa, joka johtaa ristiriitaan, koska siinä tapauksessa sillä voi todistaa mitä tahansa ja teoria räjähtää käsiin”, Negri kuvaa.

Todistusteorian tarkoitus on luoda menetelmä, joka osoittaa, ettei matematiikan teoriasta voi johtaa keskenään ristiriitaisia päätelmiä.

Negri on luonut töissään todistusmenetelmän, jolla voi osoittaa modaalilogiikan ristiriidattomuuden. Modaalilogiikassa tutkitaan välttämättömyyttä ja mahdollisuutta logiikan keinoin. Sen haara on deonttinen logiikka, jossa selvitellään pakollisuuden tai luvallisuuden käsitteitä.

”Sovellukset tulevat yleensä perustutkimuksen jälkeen. Voin kuvitella, että menetelmää voisi soveltaa vaikka lakien johdonmukaisuuden arvioimisessa.”

Todistusteorian filosofinen perusta on niin sanottu antirealismi. Realismin mukaan on olemassa ulkoinen todellisuus, joka ratkaisee, ovatko väitteemme tosia. Antirealisti on puolestaan sitä mieltä, että ei ole mitään todistelun ulkopuolista todellisuutta, joka takaisi väitteiden totuuden. Totta on vain se, mikä on todennettu tai todistettu.

”Uskon antirealismiin. Äärimmäinen kanta on se, että väite on totta vain, jos olet itse todentanut sen.”

Vakaumus joutui käytännössäkin koetukselle, kun Negri työskenteli Imperial Collegessa Lontoossa. Kerran hän kertoi esimiehelleen, että tämän materiaalissa todistus ei toiminut.

”Hän vastasi, ettei palkannut minua löytämään virheitä aiemmista tutkimuksista vaan kirjoittamaan uusia. En kuitenkaan voinut vain tehdä työtäni ilman, että tarkistin, mihin teoria perustui. Tämä on varmaan syy, miksi valitsin logiikan. Logiikka aloittaa aivan perusteista.”

Haluat siis olla varma, kun sanot jotain?

”Totta kai.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!