Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo viikon univaje muuttaa immuunijärjestelmää ja vaikuttaa kolesteroliin

Suomalaistutkijoille selvisi, miksi univajeesta kärsivillä ihmisillä on tavallista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Unenpuute syö vastustuskykyä, aiheuttaa tulehdusta ja yllyttää ruokahalua. Nyt suomalaistutkijat saivat selville, että riittämätön uni vaikuttaa myös kolesteroliaineenvaihduntaan.

Tulos auttaa ymmärtämään, miksi univajeesta kärsivillä ihmisillä on tavallista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

”Tutkimme, mitä muutoksia unen puute aiheuttaa elimistössä, ja mitkä näistä muutoksista voisivat olla osasyynä sairastumisriskin kohoamiseen”, selittää unitutkimusryhmään kuulunut Vilma Aho tutkimustiedotteessa.

Ilmeni, että kolesterolin kuljetusta säätelevät geenit toimivat laiskemmin, jos ihminen ei nuku tarpeeksi. Tämä todettiin sekä laboratoriokokeessa että väestötutkimuksessa.

Kun tutkijat analysoivat väestöaineistoa, osoittautui, että unen puutteesta kärsivillä ihmisillä oli veressään vähemmän verisuonia siivoavaa hyvää hdl-kolesterolia kuin niillä, jotka saivat tarpeeksi unta.

”Erityisen mielenkiintoista on se, että valtimonkovettumatautia edistävät kolesteroliaineenvaihdunnan muutokset näkyivät sekä kokeellisesti että väestöaineistossa”, Aho huomauttaa.

Tulokset kielivät hyvän unen tarpeellisuudesta terveydelle.

”Kokeemme paljasti, että jo viikon univaje alkaa muuttaa elimistön immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa. Seuraava tavoitteemme on selvittää, kuinka vähäinen unenpuute näihin muutoksiin riittää ”, Aho sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!