Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikon kiehtovimmat tiede­uutiset: Perimä ohjailee seksi­elämän aloitusta ja aivokäyrä­tunnistus varmentui

HS:n perjantaikooste viikon tiedeuutisista.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
NARA / Wikimedia Commons
Kuva: NARA / Wikimedia Commons
Perimä aikatauluttaa sukupuolielämää

Ikätoverien paine ja moni muu sosiaalinen tekijä vaikuttaa siihen, minkä ikäisenä neitsyys menee. Brittitutkijat saivat selville, että ekakertaa ajastavat myös geenit, jotka kietoutuvat murrosiän alkamiseen, riskinottoon ja aivojen kehitykseen.

Asteroidi oli dinosauruksille vain viimeinen niitti

Hirmuliskojen aikakauden päätti Maahan iskeytynyt asteroidi 66 miljoonaa vuotta sitten, mutta dinosaurukset olivat harventuneet jo pitkään ennen asteroidi-iskua. Dinosauruslajeja hävisi enemmän kuin uusia syntyi jo yli sata miljoonaa vuotta sitten.

Aivokäyrätunnistus varmentui

Aivojälki on turvallisempi tunniste kuin sormenjälki muun muassa siksi, että sitä on vaikeampi varastaa. Tarkkakin se on: yhdysvaltalaistutkijoiden tietokoneohjelma tunnisti koehenkilöt aivojen perusteella sadan prosentin tarkkuudella.

Yksinäisyys riipii sydäntä

Seuran puute lisää sydän- ja aivoinfarktien riskiä noin kolmanneksella. Yksinäisyys ja sosiaalinen eristyneisyys on yhtä rasittavaa kuin stressaava työ tai ahdistus, osoitti tuore katsaustutkimus.

Tiedeohjelma ihmettelee kaiken maailman ravitsemustietäjiä

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm miettii HSTV:n Sfääri – tieteen ohituskaista -ohjelmassa, miksi itseoppineiden ravitsemustietäjien opit kelpaavat muttei tutkittu tieto. Mentalisti ja taikuri Pete Poskiparta puolestaan puhuu toimittaja Ivan Puopolon kanssa psykedeelisistä aineista ja seksitaudeista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!