Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvojakin ahdetaan sukupuolimuotteihin: Kimeästi itkevää poikavauvaa pidetään vähemmän poikamaisena, kertoo tutkimus

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Wikimedia Commons
Aikuisten mielestä pojan pitäisi itkeä matalalla äänellä, tytön korkealla.
Aikuisten mielestä pojan pitäisi itkeä matalalla äänellä, tytön korkealla. Kuva: Wikimedia Commons

Aikuiset olettavat herkästi, että kimakka itku on tyttövauvan ja matala pojan, huomasi brittiläis-ranskalais-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä. Todellisuudessa tyttöjen ja poikien keskimääräinen äänenkorkeus alkaa erota vasta murrosiässä.

Suhtautuminen paljastui, kun tutkijat tallensivat tyttö- ja poikavauvojen itkua ja soittivat näytteitä 84 aikuiselle koehenkilöille. Mukana oli sekä brittiläisiä että ranskalaisia pikkuvauvojen vanhempia ja opiskelijoita.

Jos kuulijoille kerrottiin lapsen sukupuoli, he tekivät itkun perusteella arvioita vauvan maskuliinisuudesta ja feminiinisyydestä.

”Sukupuolisteretypioita sovitettiin jo kolmikuisille. Mikäli aikuinen tiesi, että korkeääninen itkijä oli poika, hän piti tätä vähemmän poikamaisena kuin matalaäänistä. Matalalta itkevät tyttövauvat taas luokiteltiin vähemmän tyttömäisemmiksi”, psykologi David Reby Sussexin yliopistosta sanoo tutkimustiedotteessa.

Mikäli pojan itkun sävelkorkeus oli korkea, miehet olettivat, että tällä oli jokin akuutti hätä. Tutkijoiden mukaan tämä juontuu uskomuksesta, että pojilla pitäisi olla normaalioloissa matala ääni.

Naiset eivät suhtautuneet poikiin näin – eivätkä miehet tyttöihin.

Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, vaikuttavatko sukupuolistereotypiat myös jollakin tavalla siihen, miten vauvoja kohdellaan.

Tutkimuksen julkaisi BMC Psychology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!