Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat onnistuivat pysäyttämään parantumattomana pidetyn aivosyövän kehittymisen

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Takrima Haque
Kuvassa aivosyövän kantasolu. Se ei kehity kasvaimeksi ilman osmr-proteiinia.
Kuvassa aivosyövän kantasolu. Se ei kehity kasvaimeksi ilman osmr-proteiinia. Kuva: Takrima Haque

Glioblastooma on aivosyövistä yleisin – ja tuhoisin. Sitä ei osata parantaa: kasvain ei tainnu sytostaatein eikä sädehoidolla, ja sitä on hankala poistaa leikkauksella. Jos yksikin kantasolu jää jäljelle aivoihin, siitä voi versoa uusi kasvain.

”Useimmat tätä syöpää sairastavat potilaat elävät vain 16 kuukautta”, kertoo apulaisprofessori Arezu Jahani-Asl McGillin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Jahani-Asl kollegoineen tutki glioblastooman etenemistä 339 potilaan näytteistä. Osoittautui, että mitä enemmän syöpäsoluissa oli osmr-nimistä proteiinia, sitä nopeammin potilas kuoli.

Asia varmistettiin hiirikokeilla: jos kasvaimen kantasolujen osmr-tuotanto oli vähäistä, hiiri eli kolmanneksen pidempään kuin sellaiset, joilla sitä erittyi paljon.

Tutkijat saivat selville, että glioblastooman kasvutekijä ei toimi ilman osmr-proteiinia. Kokeet hiirillä osoittivat, että jos sen toiminta estetään soluissa, aivosyöpää ei synny.

”Se, että pystyimme pysäyttämään kasvaimen kehittymisen kokonaan, oli ällistyttävää”, kehuu tutkimusryhmään lukeutunut professori Michael Rudnicki Ottawan yliopistosta hiirikokeiden tuloksia.

”Tämä tarkoittaa sitä, että osmr-proteiini on avain tuleviin hoitoihin.”

Tutkijoiden mukaan tulos voi tehostaa muidenkin syöpien, kuten rinta-, keuhko- ja kohdunkaulasyövän hoitoa, sillä niiden kehittymistä piiskaa sama kasvutekijä kuin glioblastoomaakin.

Hoitojen saaminen käyttöön vie kuitenkin vielä vuosia, tutkijat korostavat.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Sairaus näkyy solunäytteessä.
Sairaus näkyy solunäytteessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!