Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sininen valokylpy ennen leikkausta voi vähentää elinvaurioita

Tiede
 
Wikimedia Commons
Valkoinen sairaalavalo ei suojannut hiirtä tulehduksilta, sininen sen sijaan kyllä.
Valkoinen sairaalavalo ei suojannut hiirtä tulehduksilta, sininen sen sijaan kyllä. Kuva: Wikimedia Commons

Pittsburgin yliopistossa on tehty kummallinen havainto: sininen valo vähentää elinvaurioita hiirillä tehdyissä munuais- ja maksaleikkauksissa.

Vuorokauden mittainen sinivalokylpy ennen leikkausta hillitsi tulehdusta ja muita elinvaurioita aiheuttavia solutason tekijöitä. Vielä ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, millä mekanismilla valon siniset aallonpituudet hiiren elimistöön oikein vaikuttavat.

Tutkijat jakoivat kokeessaan koe-eläimet kolmeen ryhmään, joista kukin vietti leikkausta edeltävän vuorokauden eri tavalla valaistussa tilassa.

Voimakkaan sinisen valon lisäksi tutkijat kokeilivat punaista valoa sekä kirkkaan valkoista valoa, joka vastasi mahdollisimman tarkkaan nykysairaaloiden valaistusta.

Ainoastaan sininen valo edisti hiiren leikkauksen jälkeistä hyvinvointia.

Sininen valo suojeli soluja ja elimiä kahdella tavalla. Se vähensi hiiren veressä valkosoluja, jotka tunnetaan neutrofiilisina granulosyytteinä. Ne liittyvät tulehdusreaktion syntyyn.

Lisäksi valo esti leikkauksessa kuolevia soluja erittämästä hmgb1-proteiinia, joka niin ikään laukaisee tulehduksia elimissä.

Sokeat hiiret eivät valohoidosta hyötyneet, joten tutkijat pitävät ilmeisenä, että siniset aallonpituudet vaikuttavat hiiriin näköaistin kautta.

Vaikutus ei todennäköisesti liity hiiren vuorokausirytmiin, sillä uni–valve-rytmille tärkeiden melatoniini- ja kortikosteroidihormonien pitoisuudet olivat samankaltaisia kaikissa eri valo-oloissa oleskelleiden hiirten veressä.

Tutkimusryhmä povaa havainnostaan apua ihmisten leikkaushoitoihin esimerkiksi elinsiirtojen yhteydessä.

Ensin täytyy kuitenkin selvittää, mitä mekanismeja sininen valo hiiren kehossa laukaisee ja toimiiko valo samaan tapaan myös ihmisillä.

Hiirten immuunipuolustus, näköaisti ja vuorokausirytmi poikkeavat merkittävästi omistamme, joten sinivalohoitoa ei vielä tämän tutkimuksen perusteella voi suositella ihmisten hoitamiseen, tutkimustiedotteessa huomautetaan.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!