Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT:n tutkimushanke selvittää keinoja tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi liikenteen solmukohdissa – riskinä muun muassa kosketusnäytöt

Viidesosa Euroopan isojen kaupunkien asukkaista käyttää metroa päivittäin, sanoo johtava tutkija Ilpo Kulmala VTT:stä. Normaalioloissa tartuntariski on kuitenkin pieni.

Tiede
 
Kevin Coombs / Reuters
Matkustajia Canary Wharfin metroaseman liukuportaissa Lontoossa maaliskuussa.
Matkustajia Canary Wharfin metroaseman liukuportaissa Lontoossa maaliskuussa. Kuva: Kevin Coombs / Reuters

Millä tavoin pandemioita voisi torjua lento-, juna- ja metroasemilla? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin etsitään vastausta Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoimassa, kansainvälisessä Pandhub-hankkeessa.

Tarkastelussa ovat muun muassa infektioiden mahdolliset tartuntareitit, matkustajavirrat ja liikenneasemien erityispiirteet. Esimerkiksi lentomatkustamisen jatkuva kasvu lisää tartuntatautien leviämisen riskiä. Maailmassa tehtiin vuonna 2014 noin 3,3 miljardia lentomatkaa, ja määrä kasvaa.

”Influenssatyyppiset taudit ovat sellaisia, joista voi tulla pandemioita. On myös vähän eksoottisempia tauteja, kuten ebola, ja jopa myös tahallisesti levitettäviä tauteja, kuten espanjanrutto”, sanoo johtava tutkija Ilpo Kulmala VTT:stä.

”[Olemme katsoneet] lähinnä lento- ja metroasemia. Lentoasemat ovat keskeisiä pitkän matkan liikkumisessa. Metroasemat ovat puolestaan sellaisia, joita iso osa kaupunkilaisista käyttää. Viidesosa Euroopan isojen kaupunkien asukkaista käyttää metroa päivittäin.”

Projektin alkuvaiheessa kartoitettiin liikenteen solmukohtia, niin sanottuja ”hotspotteja”. Kulmala ei kuitenkaan suostu kertomaan edes maan tarkkuudella, millä asemilla tutkijat ovat käyneet.

Paikalla on tarkasteltu esimerkiksi olosuhteita, joissa taudit saattavat levitä. ”Kosketuksesta tarttuvilla taudeilla on omia paikkojaan, kuten liukuportaiden kaiteita ja kosketusnäyttöjä.”

”Pisaratartuntojen osalta selvitimme, missä ihmistiheys on sellainen, että tartunnan mahdollisuus on olemassa. Sellaisia on ruuhkahuippujen aikaan metroasemilla esimerkiksi liukuportaissa.”

Normaalioloissa tartuntariski joukkoliikenteessä on kuitenkin pieni, eikä turvallinen liikkuminen edellytä kuin tavanomaista hygieniaa.

VTT osallistuu riskianalyysi-, suojaus- ja puhdistusmenetelmien kehittämiseen. Sen mukaan suomalainen teollisuus voi hyödyntää tuloksia muun muassa kehittäessään ilmanvaihto- ja suodatusjärjestelmiä.

Hankkeessa tuotetaan ohjeita eri tartuntareittien tehokkaalle katkaisulle sekä sekä esimerkiksi desinfiointiohjeita etenkin viranomaiskäyttöön.

EU:n rahoittamaan projektiin osallistu Suomesta myös Itä-Suomen yliopisto. Ranskasta osallistuvat sairaalayhtymä Assistance publique – Hôpitaux de Paris ja Toulouse’ssa sijaitseva Medes-instituutti, Englannista puolestaan Public Health England ja Nottinghamin yliopisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!