Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikin tahdissa liikkuminen auttaa vauvaa ymmärtämään puhetta

Tiede
 
Sari Gustafsson
Vauvamuskari kehittää puheen tajua.
Vauvamuskari kehittää puheen tajua. Kuva: Sari Gustafsson

Vauvan kanssa jammailu on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä, osoittaa Washingtonin yliopiston uusi tutkimus. Musiikkiin tahdistettu liike auttaa lasta käsittelemään niin puhetta kuin musiikkiakin paremmin.

Tutkimukseen osallistui 39 yhdeksän kuukauden ikäistä vauvaa. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle järjestettiin musiikkileikkikoulun kaltaista toimintaa. Kuten tältä videolta näkyy ja kuuluu, muskarileikki käsitti muun muassa keinuttelua ja rumpujen lyömistä musiikin tahdissa.

Toiselle ryhmälle ohjattiin muuta leikkiä, johon sisältyi esineiden liikuttelua mutta ei musiikkia. Jokainen vauva osallistui vartin mittaisiin leikkituokioihin kolme kertaa viikossa kuukauden ajan.

Kun viimeisestä leikkituokiosta oli kulunut viikko, vauvat vanhempineen kutsuttiin laboratoriotesteihin. Niissä vauvojen aivojen toimintaa tarkkailtiin aivomagneettikäyrän avulla samalla, kun heille soitettiin puhetta ja musiikkia.

Aika ajoin puheen tai musiikin rytmi häiriintyi, mikä näkyi reaktiona vauvojen kuuloaivokuorella ja etuotsalohkossa.

Vaste oli vahvempi musiikkiryhmässä leikkineillä vauvoilla, joten tutkijat päättelivät, että musiikin tahdissa liikkuminen oli kehittänyt vauvojen kykyä tunnistaa musiikin ja puheen rytmiä.

Treeniä saaneet aivoalueet liittyvät kuuntelemisen lisäksi muun muassa tarkkaavaisuuden ylläpitoon ja kaavamaisuuksien havaitsemiseen.

Tutkijat puhuvatkin tutkimustiedotteessa koulujen musiikkituntien puolesta, sillä ne edistävät musiikillisten taitojen lisäksi lasten aivojen kehitystä muillakin oppimisen saroilla.

Aiemmissa tutkimuksissa musiikkia harrastavien lasten on huomattu pärjäävän muita paremmin esimerkiksi kielissä ja matematiikassa.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!