Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomusjärvellä pihatöitä tehnyt nainen löysi miljoonia vuosia vanhan norsueläimen luun – ja unohti löydön vuosikymmeniksi autotalliin

Tämä on tarina Suomen vanhimmasta esihistoriallisesta löydöstä. Suomusjärveltä perunapellosta noussut luunpala oli unohduksissa vuosikymmeniä.

Tiede
 
Veikko Sorsa
Suomusjärven luu
Suomusjärven luu Kuva: Veikko Sorsa

Se näytti kivenmurikalta, mutta se olikin yli viisi miljoonaa vuotta sitten eläneen norsueläimen kivettynyt luu. Se on varmistunut Suomen vanhimmaksi esihistorialliseksi löydöksi.

Suomusjärveltä Salitun kylältä löytynyt muinaismuisto oli puoli vuosisataa unohduksissa ennen päätymistään Helsingin yliopistoon tutkittavaksi, tiedote kertoo.

Tarina alkoi yli viisikymmentä vuotta sitten, kun silloinen biologian ylioppilas Marja Simonsuuri löysi kesämökillä painavan kivenmurikan noin puolen metrin syvyydestä.

”Olihan se aivan uskomaton sattuma. Piti muistaakseni istuttaa perunapeltoon jokin pensas, ehkä viinimarjapensas. Kun lapio kolahti johonkin, kiinnostuin”, nykyinen geneetikko, professori emerita Marja Sorsa muistelee.

Sorsan äiti huomautti, että eihän Suomessa ole fossiileja. Paikalla oli kynnetty härillä, joten ehkä se oli häränluu.

Biologian ylioppilas piti päänsä. Pesun jälkeen kivenmurikka alkoi näyttää eläimen luun kappaleelta – ehkäpä mammutin.

Se kuitenkin unohtui arjen keskellä varastoon ja autotalliin vuosikymmeniksi, mitä Sorsa muistelee nyt vähän huvittuneena.

Vuosikymmen sitten professori Mikael Fortelius sai luun nähtäväkseen, kun Sorsa toi sen salkussaan Tiedeakatemian kokoukseen:

”Iski heti silmään, että se on aito kivettynyt fossiili. Se oli selvästi vanha, mammutteja ehkä vanhempi”, Fortelius muistelee HS:lle.

Suomusjärven luu on paljastunut tutkimuksessa paljonkin vanhemmaksi kuin mammutit. Sillä on ikää 5–19 miljoonaa vuotta. Vuosaaresta vuonna 2005 löytynyt mammutin luu on ”vain” 120 000 vuotta vanha.

Ikäarvio perustuu muun muassa luun sisällä olevaan vanhaan maa-ainekseen. Siitä tunnistettiin etenkin piileviä, joiden tiedetään kadonneen viisi miljoonaa vuotta sitten.

Tästä saatiin iän alaraja, tutkijatohtori Sakari Salonen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksesta tarkentaa. Yläikäraja 19 miljoonaa vuotta saatiin tiedosta, että sitä ennen ei ole havaittu norsueläimiä Afrikan ulkopuolella.

Luun muodon perusteella se kuului kauan ennen mammutteja eläneelle Deinotherium-suvun norsueläimelle.

Luu on palanen norsueläimen olkaluuta. Pienen palasen perusteella lajin tarkka tunnistaminen on ”haasteellista”, sanoo tutkija Juha Saarinen Lontoon Luonnonhistoriallisesta museosta Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Sen piirteet – kuten olkaluun harjanne – viittaavat mioseeniaikana Euraasiassa esiintyneeseen Deinotherium-suvun norsueläimeen. Tieteellinen nimi merkitsee ”hirmuista eläintä”.

”Se on todennäköisesti 5–13 miljoonaa vuotta vanha”, Saarinen pohtii.

Jättiläinen muistutti ruumiinrakenteeltaan nykynorsuja, mutta oli varsin kaukaista sukua. Syöksyhampaat kasvoivat alaleuasta ja kaartuivat alaspäin. Mammuttien ja norsujen syöksyhampaat kaartuvat ylöspäin ja ne kasvavat yläleuasta.

Luu on lahjoitettu Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin.

Korjaus 26. huhtikuuta kello 1645: Tutkijatohtori Sakari Salosen työpaikka on Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteiden laitos.

Ville Sinkkonen
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!