Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa joka kolmas lapsi ylipainoinen – Kiinassa lapsia lihottaa länsimainen ruoka

Elintapojen länsimaistuminen näkyy kiinalaislasten vyötäröllä. Myös yhdysvaltalaislasten lihominen jatkuu. Tuloksista raportoi kaksi eri tutkijaryhmää.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Wikimedia Commons
Suomalaisteinit seuraavat globaalia trendiä: joka neljäs suomalaisnuori on ylipainoinen.
Suomalaisteinit seuraavat globaalia trendiä: joka neljäs suomalaisnuori on ylipainoinen. Kuva: Wikimedia Commons

Elintapojen länsimaistuminen näkyy kiinalaislasten vyötäröllä, raportoi Shandongin yliopiston tuore tutkimus.

Se osoitti, että vuonna 2014 pojista 17 prosenttia ja tytöistä 9 prosenttia oli ylipainoisia. Vielä vuonna 1985 ylipainoisia kiinalaislapsia ja nuoria oli alle prosentti.

Tutkimuksessa kerättiin 28 000 Kiinan maaseudulla asuvan 7–18-vuotiaiden pituus- ja painotiedot 29 vuodelta.

Tuossa ajassa ylipainoisten poikien määrä kasvoi 0,74 prosentista 16,35 prosenttiin ja merkittävästi lihavien 0,03 prosentista 17,20 prosenttiin. Ylipainoisten tyttöjen luku puolestaan kipusi 1,45 prosentista 13,91 prosenttiin ja merkittävästi lihavien 0,12 prosentista 9,11 prosenttiin.

"Ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen osuu yksiin maaseudun kotitalouksien tulojen kasvun kanssa. Odotamme, että suuntaus jatkuu tulevina vuosikymmeninä”, tutkimusta johtanut Ying-Xiu Zhang sanoo tutkimustiedotteessa.

Zhangin mukaan ravitsemus ja elintavat ovat muuttuneet Kiinassa nopeasti. ”Ihmiset syövät enemmän ja ovat fyysisesti vähemmän aktiivisia kuin ennen. Perinteinen kiinalainen ruokavalio on vaihtunut rasvaisempaan ja vähäkuituisempaan.”

Tutkijat arvelevat, että poikien nopeampi lihominen johtuu poikien suosimisesta kiinalaisessa kulttuurissa. Pojat juovat esimerkiksi enemmän virvoitusjuomia ja istuvat tyttöjä enemmän paikoillaan pelaamassa videopelejä.

Myös yhdysvaltalaistutkijoilla on huonoja uutisia: amerikkalaislasten lihominen jatkuu.

"Emme löytäneet mitään viitteitä siitä, että 2–19-vuotiaiden lihavuus olisi vähenemään päin”, totesi tutkimusta vetänyt Asheley Skinner Duken yliopistosta tutkimustiedotteessa. Päinvastoin. Erityisesti teinien vaikea lihavuus on lisääntynyt entisestään. Vaikea lihavuus tarkoittaa painoindeksiä 35.

Skinner kollegoineen analysoi laajaa kansallista seuranta-aineistoa, josta selvisi, että vuonna 2014 peräti 33,4 prosenttia amerikkalaisista 2–19-vuotiaista on ylipainoisia. Heistä yli 17 prosentin painoindeksi on vähintään 30, mikä tarkoittaa merkittävää lihavuutta.

”Tarvitsemme uusia ja tehokkaita keinoja puuttua tilanteeseen. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että lapsuuden lihavuus on kytköksissä huonoon terveyteen ja lyhyempään elämään”, Skinner sanoo.

Kiinalaistutkimuksen julkaisi European Journal of Preventive Cardiology ja yhdysvaltalaistutkimuksen Obesity.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!