Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipinöinti paljastaa parhaan munasolun – tutkijat kuvasivat hedelmöityksessä tapahtuvan ilotulituksen

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Northwestern University
Sinkki kipinöi sinisenä hedelmöityksen jälkeen.
Sinkki kipinöi sinisenä hedelmöityksen jälkeen. Kuva: Northwestern University

Kun siittiö hedelmöittää munasolun, se alkaa kipinöidä ja välähdellä, huomasi yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijaryhmä viisi vuotta sitten tutkiessaan hedelmöittymistä hiirillä. Nyt he kuvasivat tämän ilotulituksen ensi kertaa ihmisen munasoluista.

Säkenöinnin aiheuttaa sinkki, jota tarvitaan sukusolujen jakautumisessa sekä esimerkiksi siihen, että munasolu laittaa luukut kiinni muilta siittiöiltä. Hedelmöityksen jälkeen sinkin määrää pitää kuitenkin nopeasti vähentää, jotta alkion kehitys jatkuu niin kuin pitää, tutkijat selittävät tutkimusartikkelissaan.

Nopea tapa tyhjentää sinkkivarastoja on räjäytys. Siitä aiheutuva ilotulitus kestää noin kaksi tuntia hedelmöityksestä, tutkijat kertovat Science Alert -sivustolla.

He havaitsivat, että jotkin solut kipinöivät toisia kirkkaammin. Seurannassa kävi ilmi, että voimakkaimmin säkenöivät munasolut olivat kaikista laadukkaimpia, eli ne pystyivät kehittymään todennäköisimmin terveeksi alkioksi.

”Tämä tarkoittaa sitä, että sinkkikipinöinnin tarkastelu kertoo heti, mitkä solut kannattaa poimia istutettavaksi koeputkihedelmöityksessä”, tutkimusryhmään lukeutuva biologi Teresa Woodruff sanoo yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkijat toivovat, että havainto kohentaa tulevaisuudessa keinohedelmöityshoitojen onnistumista.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Zinc Fireworks Reveal Quality of Human Egg from Northwestern News on Vimeo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!