Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus ystävyydestä: Korkein kipukynnys on niillä, joilla on paljon kavereita – treenaajilla on vähiten ystäviä

Runsas ystäväpiiri nostaa kipukynnystä, tutkijat huomasivat.

Tiede
 

Rikkaan sosiaalisen elämän on havaittu tekevän ihmiselle hyvää. Nyt Oxfordin yliopiston tutkijat huomasivat sen parantavan kivunsietoa.

Katerina Jonson testasi väitöstutkimuksessaan ihmisten kipukynnyksiä ja vertasi niiden yksilöllisiä eroja siihen, miten laajat sosiaaliset verkostot kullakin oli.

Osoittautui, että laaja ystäväpiiri vähensi kivun kokemista.

Todennäköisesti selitys löytyy endorfiinista. Se on kehon omaa kipulääkettä, joka tuo mielihyvän tunteen myös esimerkiksi urheillessa tai ystäviä tavatessa.

Erään teorian mukaan sosiaaliset suhteet aiheuttavat mielihyvää juuri siksi, että ne saavat endorfiinin sitoutumaan aivojen opioidireseptoreihin – niihin samoihin, joihin myös morfiinilla ja monilla muilla kipulääkkeillä pyritään vaikuttamaan.

Jonsonin mielestä löydöstä tekee kiintoisan se, että kehon endorfiinijärjestelmän tiedetään häiriintyvän masennuksessa ja joissain muissa psyykkisissä sairauksissa.

”Tämä voi olla osasyy siihen, miksi masentuneet ihmiset usein kärsivät mielihyvän puutteesta ja eristäytyvät sosiaalisesti”, hän pohtii tutkimustiedotteessa.

Tutkijat tekivät myös toisen erikoisen havainnon. Monilla runsaasti liikuntaa harrastavilla ihmisillä oli keskimääräistä pienemmät sosiaaliset ympyrät. Sama koski hyvin stressaantuneita henkilöitä.

Jonsonin mukaan kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että kuntoiluun käytetty aika on pois sosiaalisten suhteiden hoidosta.

Toisaalta liikuntakin vapauttaa endorfiineja, joten on mahdollista, että jotkut ihmiset hakevat hyvänolontunteen mieluummin rehkimisestä kuin ihmisten tapaamisesta.

Stressin ja suppean ystäväpiirin yhteyttä voi niin ikään selittää ajanpuute, joka juontuu stressiä aiheuttavasta elämäntilanteesta.

Syy-seuraus-suhde voi olla päinvastainenkin, eli runsaasti sosiaalisia kontakteja hamunneet ovat vähemmän stressaantuneita juuri siksi, että ystävien tapaaminen laskee stressiä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!