Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat kehittivät ”aivojen atlaksen” – sana ”uhri” aktivoi osia vasemman korvan yläpuolella

Kalifornian Berkeleyn yliopiston neurotutkijat kartoittivat aivoista alueita, jotka aktivoituvat silloin, kun ihminen ajattelee tai kuulee tietyn sanan.

Tiede
 

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat luoneet niin sanotun ”aivojen atlaksen” eli kartaston. Se pyrkii kertomaan, miten sanat järjestyvät aivojen eri alueille, kertoo brittilehti The Guardian.

Yksinkertaistaen Kalifornian Berkeleyn yliopiston neurotutkijat kartoittivat aivoista alueita, jotka aktivoituvat silloin, kun ihminen ajattelee tai kuulee tietyn sanan.

Aivoissa esimerkiksi vasemman korvan yläpuolella oleva pieni alue edustaa sanaa ”uhri”. Sama alue reagoi myös sanoihin ”tapettu”, ”tuomittu”, ”murhattu” ja ”tunnustanut”. Oikeassa aivopuoliskossa lähellä päälakea on puolestaan alue, joka aktivoituu perheeseen liittyvistä sanoista, kuten ”vaimo”, ”mies”, ”lapset” ja ”vanhemmat”.

Sanat voivat kuitenkin olla monimerkityksisiä, joten jokainen sana aktivoi useita eri kohtia aivoissa. Tällaisia sanoja olivat esimerkiksi englanninkielinen sana ”top” (suomeksi esimerkiksi ”toppi” tai ”ylin”).

Tutkijat keräsivät tietoa ihmisten aivotoiminnasta radio-ohjelmassa kuultujen kertomusten avulla. Seitsemästä osanottajasta jokainen kuuli keskimäärin 25 000 sanaa, joista 3 000 oli eri sanoja.

Tutkijat yhdistelivät keräämäänsä tietoa tarinoiden käsikirjoitukseen ja tarkastelivat, miten ja mitä osia aivoista toisiinsa liittyvien sanojen ryhmät aktivoivat.

Guardianin mukaan tulokset olivat sikäli häkellyttäviä, että jokaisen tutkimukseen osallistuneen ihmisen aivotoiminnasta muodostui samankaltainen kartasto.

Tutkimuksen otos oli kuitenkin hyvin suppea: viisi miestä ja kaksi naista, jotka puhuivat äidinkielenään englantia. Kaksi osanottajista oli myös itse kirjoittamassa kyseistä tutkimusta.

Guardianin mukaan onkin hyvin todennäköistä, että ”aivojen atlakset” ovat erilaisia eri kulttuuritaustoista olevilla ihmisillä. Kritiikin mukaan menetelmällä ei myöskään pystytä tulkitsemaan vivahde-eroja sanojen merkityksissä tai mielleyhtymissä.

Siitä huolimatta kartastojen keräämisestä syntyvää tietoa voisi hyödyntää esimerkiksi lääketieteessä, lehti kirjoittaa. Käytännön sovellus voisi joskus tulevaisuudessa olla laite, jonka kautta puhekykynsä menettäneet voisivat muodostaa puhetta tietokoneen kautta.

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!