Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen on nauttinut käymis­tuotteita ainakin 9 000 vuotta, ehkä jopa miljoonia vuosia

Tilhen maksa polttaa alkoholia kymmenen kertaa nopeammin kuin ihmisen.

Tiede
 
Elvi Rista
Ihmisen elimistö hyväksyy siman.
Ihmisen elimistö hyväksyy siman. Kuva: Elvi Rista
Fakta

Mikä käy?

 Hiivasienet tekevät sokerista muun muassa alkoholia ja hiilidioksidia, joka näkyy simassa kuplina.

 Hiivalle alkoholi on vain oheistuote. Se syntyy, kun hiiva muokkaa itselleen energiaa.

 Pitkään kukaan ei osannut kuvitella, että käymisestä huolehtivat elävät eliöt.

Louis Pasteur todisti ensi kertaa vuonna 1857 kokeellisesti, että elävä hiiva tekee glukoosista etanolia.

 Käymisessä alkoholin pitoisuus voi nousta korkeintaan 10–15 prosenttiin. Sitä väkevämmässä nesteessä useimmat hiivat kuolevat ja käyminen pysähtyy.

Vappusima ja kuohuviini ovat mukavasti sihiseviä ihmiskulttuurin keksintöjä, mutta eläimet saattoivat ehtiä ennen meitä.

Joidenkin eläinten elimistö näyttää varta vasten sopeutuneen nauttimaan alkoholipitoista ravintoa.

Suomalaiset kertovat ajoittain humalassa törmäilevistä tilhistä.

Eläinfysiologian professori Esa Hohtola Oulun yliopistosta kuitenkin pitää tarinoita urbaanina legendana.

Suomessa tehdyn tutkimuksen perusteella ylikypsien pihlajanmarjojen etanoli- eli alkoholipitoisuus nousee korkeimmillaan vain viiteen promilleen.

Tilhen pitäisi popsia niitä valtavasti tullakseen känniin. Linnun verestä on löytynyt enimmillään vain 0,02 promillea alkoholia.

”Törmäilyt johtuvat nähtävästi tilhiparville tyypillisistä paniikeista. Rastaatkin syövät käyneitä pihlajamarjoja, mutta ne eivät törmäile”, Hohtola sanoo.

Tilhen maksa polttaa sitä paitsi alkoholia kymmenen kertaa nopeammin kuin ihmisen. Teho kertoo siitä, että tilhi on sopeutunut kuluttamaan etanolia, jota se voi saada ravinnosta.

Tropiikissa elävälle nisäkkäälle, sulkahäntätupaijalle, on käynyt samoin. Muutama vuosi sitten tutkijat kertoivat Pnas-tiedelehdessä, että he löysivät Malesian sademetsistä seitsemän eri nisäkästä, jotka käyvät juomassa bertampalmun kukista alkoholipitoista mettä.

Mesi käy kukissa hiivojen ansiosta. Alkoholia on medessä suurimmillaan 3,8 prosenttia, mikä on väkevimpiä luonnosta mitattuja pitoisuuksia.

Se on siis vahvimmillaankin keskiolutta miedompaa. Keskimäärin mesi on 0,6-prosenttista.

Sulkahäntätupaijat juovat usein niin suuria alkoholiannoksia, että ihmiset tulisivat määristä reippaaseen känniin. Koska tupaijat eivät kuitenkaan osoita mitään päihtymyksen merkkejä, hoitelee niiden elimistö alkoholin pois ihmistä tehokkaammin. Tutkijat arvioivat, että tupaijan sukulinjassa on voitu latkia alkoholia jopa kymmeniä miljoonia vuosia.

Myös ihmisen sukulinjassa on ilmeisesti nautittu alkoholia miljoonia vuosia, paljon ennen kuin käyminen valjastettiin juomien valmistukseen.

Ryhmä tutkijoita osoitti vuosi sitten Pnas-lehdessä, että ihmisten ja simpanssien esimuotoon ilmaantui kymmenen miljoonaa vuotta sitten uusi geenimuunnos. Se tehosti alkoholin aineenvaihdunnan 40-kertaiseksi.

Löytö viittaa siihen, että esi-vanhempiemme elimistö sopeutui ruokavalioon, joka saattoi sisältää alkoholia.

Esi-isät joutuivat ilmastonmuutoksen johdosta laskeutumaan puista maahan etsimään ruokaa. Tarjolla arvatenkin lojui kypsää käynyttä hedelmää.

Luonnonvalinta suosi niitä, jotka eivät tulleet hedelmistä toimintakykyä haittaavaan känniin. Siten kyky eliminoida alkoholia elimistöstä pääsi yleistymään.

Lähisukulaisemme simpanssit eivät nykyäänkään torju alkoholia, jos ne sattuvat sitä ravinnossaan saamaan.

Viime vuonna raportoitiin länsiafrikkalaisista simpansseista, jotka juovat käynyttä mahlaa.

Apinat eivät sentään kerää sitä itse palmusta, vaan käyvät hörppimässä 3,1-prosenttista nestettä ihmisten keräysastioista.

Ihminen otti käymisen haltuun vasta paljon sen jälkeen, kun elimistön valmiudet alkoholin eliminointiin olivat kehittyneet.

Meistä oli jo tullut Homo sapiens. Ensikerrasta ei ole arkeologisia todisteita.

Yksi kuvitelma menee näin: Ammoisina aikoina joku lappaa hedelmiä suuhunsa suljetusta hedelmäastiasta, jossa näkyi olevan mehiläinen. Herkuttelun jälkeen hän ei olekaan vain kylläinen vaan myös oudon hilpeä.

Ajatuskuplaan hänen päänsä yllä ilmaantuu lause: Tätä lisää!

Ai mitä mehiläinen teki purnukassa? Käymiseen tarvittu hiiva oli tullut sen mukana.

Hyönteisiltä saatiin hiivat myös maailman vanhimpiin viiniastioihin. Ne ovat peräisin kivikautisesta Jiahun kylästä Pohjois-Kiinasta.

Arkeologit ovat löytäneet saviastioista merkkejä rypäleistä, mehiläisvahasta ja riisistä, sikäläisen käymistuotteen aineksista. Mehiläisvahan jäämät viittaavat hunajan käyttöön.

Ruukut ovat 9 000 vuotta vanhoja.

Kimmo Taskinen / HS
Humalainen tilhi taitaa olla kaupunkilegenda.
Humalainen tilhi taitaa olla kaupunkilegenda.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!