Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pettämissivuston käyttäjät muita alttiimpia riskinottoon työelämässä

Tutkijoiden mukaan myös pettämispalvelua käyttävien johtajien yritykset syyllistyivät rikkeisiin yli kaksi kertaa useammin kuin sellaiset yritykset, joiden johtajat eivät käyttäneet palvelua.

Tiede
 
Sirpa Räihä
Pettämissivusto aiheutti vuonna 2012 Suomessakin pienimuotoisen skandaalin, kun sen jättimäisessä mainoksessa Helsingin keskustassa käytettiin luvatta kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) kuvaa.
Pettämissivusto aiheutti vuonna 2012 Suomessakin pienimuotoisen skandaalin, kun sen jättimäisessä mainoksessa Helsingin keskustassa käytettiin luvatta kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) kuvaa. Kuva: Sirpa Räihä

Viime vuoden heinäkuussa tietovuoto paljasti miljoonien pettämissivustoksi kutsuttua Ashley Madison -palvelua käyttäneiden tiedot. Kun useimmat etsivät tiedoista tuttujaan, päätti joukko sosiologeja lähestyä aihetta toisin.

Kahdesta tutkijaryhmästä toinen tutki sitä, olivatko Ashley Madison -palvelua käyttävät johtotason työntekijät alttiita petoksiin myös työelämässä. Toinen taas tutki sitä, olivatko palvelun käyttäjät alttiimpia riskinottoon myös työssään.

Texasin yliopiston tutkijat John Griffin, Samuel Kruger ja Gonzalo Maturana etsivät palvelusta löytyneiden maksutietojen perusteella yritysjohtajia, joiden henkilöllisyyden he pystyivät varmuudella todistamaan. Sitten he vertasivat näitä johtajia vastaavien yritysten johtajiin, jotka eivät olleet rekisteröityneet palveluun. Seuraavaksi he tutkivat, oliko ensin mainittujen johtamia yrityksiä haastettu ryhmäkanteella oikeuteen tai olivatko ne antaneet vääriä taloudellisia tietoja useammin kuin jälkimmäisten yritykset.

Tutkijoiden mukaan näin vertaillen henkilökohtaisen etiikan ja ammattietiikan välillä löytyi kiistaton yhteys: Yritysrikkeet olivat yli kaksi kertaa todennäköisempiä niissä firmoissa, joiden toimitusjohtaja tai talousjohtaja oli rekisteröitynyt myös pettämispalvelun käyttäjäksi.

Tulosta ei välttämättä voi kuitenkaan pitää vain osoituksena johtajien epäeettisestä käytöksestä, sillä pettämispalvelun käyttämiseen voi tutkijoiden mukaan houkutella myös halu riskinottoon. Riskinottoa taas ei välttämättä voi pitää johtajille huonona ominaisuutena.

Tulanen yliopistossa toinen tutkijaryhmä paneutui tietovuotoaineiston avulla juuri riskinottoon. William Grieser, Nishad Kapadia, Qingqiu Li ja Andrei Simonov etsivät aineistosta 47 000 sellaista palvelun käyttäjää, jotka olivat rekisteröityneet siihen työsähköpostiosoitettaan käyttäen. Sen jälkeen he tutkivat, olivatko kyseiset yritykset alttiimpia riskinottoon kuin vastaavat yritykset, joiden työntekijöitä pettämispalvelusta ei löytynyt.

Riskinottoa tutkijat mittasivat muun muassa yrityksen rekisteröimien patenttien ja niiden onnistuneen käyttöönoton perusteella.

Vertailu osoitti tälläkin kertaa kiistattoman yhteyden. Yritykset, joiden työntekijät olivat aktiivisia pettämispalvelussa, olivat alttiimpia ottamaan riskejä. Nämä yritykset ottivat myös suurempia taloudellisia riskejä, joista osa oli osoittautunut erittäin tuottoisiksi, ja osa taas suuriksi epäonnistumisiksi.

Texasin yliopiston tutkimukseen voi tutusta tästä, ja Tulanen yliopiston tutkimukseen tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!