Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sadevesi voi laukaista maanjäristyksen

Kilometrien syvyyksiin imeytyvä sadevesi aiheuttaa painetta kivessä ja voi olla ”viimeinen pisara” järistyksen syntyyn.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Southamptonin yliopisto
Uuden-Seelannin Etelä-Alppeja halkova sivuttaissiirros aiheuttaa suurjäristyksen noin 300 vuoden välein. Viimeisin tapahtui vuonna 1717, joten uutta odotellaan lähivuosikymmeninä.
Uuden-Seelannin Etelä-Alppeja halkova sivuttaissiirros aiheuttaa suurjäristyksen noin 300 vuoden välein. Viimeisin tapahtui vuonna 1717, joten uutta odotellaan lähivuosikymmeninä. Kuva: Southamptonin yliopisto

Maa tutisee usein mannerlaattojen törmäyskohdissa, mutta sitä ei tarkkaan tiedetä, mikä järistyksen kulloinkin aloittaa.

”Seismisten tapahtumien syntymekanismeja ei tunneta kovin hyvin. Geologit ovat pitkään epäilleet, että syvällä sijaitsevat pohjavedet voisivat olla osallisia asiaan. Ne näet voivat lisätä painetta tai heikentää siirrosvyöhykkeitä kemiallisten reaktioiden kautta”, kertoo Catriona Menzies Southamptonin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Menzies selvitti veden roolia maanjäristyksen käynnistymisessä Uuden-Seelannin Eteläsaarella, jota halkoo samanlainen geologinen siirrosvyöhyke kuin San Andreas Kaliforniassa. Uusiseelantilaissiirros on muodostunut Tyynenmeren ja Intian-Australian laatan saumakohtaan.

Menzies kollegoineen tutki siirrosvyöhykkeen nestepitoisuutta ja jäljitti, mistä se on peräisin. Kuumista lähteistä ja mineraalisuonista otettujen näytteiden kemialliset analyysit paljastivat, että vettä tulee sekä pinnalta että kumpuaa syvyyksistä.

”Siirrokseen valuu vettä Etelä-Alpeilta, mutta sinne nousee myös nestettä yli 35 kilometrin syvyydestä Maan vaipasta”, Menzies sanoo.

Nestettä syntyy esimerkiksi kiven metamorfoosissa.

Tutkimus osoitti, että sadevedestä 0,02–0,05 prosenttia imeytyy kuuden kilometrin syvyyteen. Laskelmien mukaan juuri sadevesi voi olla viimeinen pisara, joka sysää maanjäristyksen alulle.

”Kemialliset reaktiot voivat muuttaa kiven lujuutta ja läpäisevyyttä, ja jos neste aiheuttaa tarpeeksi painetta, se voi edesauttaa jännitteiden purkautumista”, Menzies tarkentaa.

Tutkimuksen julkaisi Earth and Planetary Science Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!