Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Jos vanhemman huomio harhailee, vauva ei opi keskittymään

Jos ei halua kasvattaa lyhytjännitteistä lasta, vanhemman kannattaa suunnata silmänsä lapsen leikkiin eikä älypuhelimeen, vihjaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Steven Elmlinger
Kamerat paljastavat, keskittyykö vauva ja vanhempi yhteiseen leikkiin.
Kamerat paljastavat, keskittyykö vauva ja vanhempi yhteiseen leikkiin. Kuva: Steven Elmlinger

Vanhemmat, jotka räpläävät älypuhelimiaan tai eivät muuten keskity leikkiessään lapsensa kanssa, voivat typistää tämän tarkkaavaisuuden kehitystä, esittävät Indianan yliopiston tutkijat.

Leikkiin uppoutuminen sen sijaan venyttää lapsenkin orastavaa huomiokykyä, tutkimusta johtanut professori Chen Yu sanoo tutkimustiedotteessa.

”Lapsen keskittymiskyvyn tiedetään ennustavan esimerkiksi kielen kehitystä, ongelmanratkaisukykyä ja muita tärkeitä kehityksellisiä merkkipaaluja”, Yu selittää Science Daily -tiedeuutissivustolla.

”Tutkimuksemme on ensimmäisiä, jotka osoittavat, että sosiaalinen vuorovaikutus vaikuttaa lapsen tarkkaavaisuuden kehittymiseen”, Yu sanoo.

Yu ryhmineen tutki asiaa silmänliikekameroiden avulla. Kamerat asennettiin 36 vanhemmalle ja heidän vuoden vanhoille lapsilleen. Leikkituokiot tallennettiin ja analysoitiin.

Kävi ilmi, että jos vanhempi yritti voimallisesti ohjata lapsen huomiota ojentamalla leluja ja johtamalla leikkiä, lapsen silmät harhailivat pitkin kattoja ja seiniä. Sen sijaan jos vanhempi seurasi ja myötäili lapsen kiinnostusta ja reagoi esineisiin vasta sitten, kun lapsi oli ne itse valinnut, tämän huomio pysyi niissä kuin itsestään.

Jos sekä vauvan että huoltajan katse pysyi samassa kohteessa yhtä aikaa 3,6 sekuntia, vauvan katse pitäytyi siinä vielä 2,3 sekuntia senkin jälkeen, kun huoltaja oli jo kääntänyt katseensa pois – neljä kertaa pidempään kuin muiden tutkittujen lasten.

Muutama sekunti voi tuntua pieneltä, mutta päivän mittaan erosta kertyy merkittävä, tutkijat painottavat.

Lyhin huomiokyky oli niillä vauvoilla, joiden huoltajat eivät keskittyneet leikkiin juuri lainkaan. Nämä vanhemmat istuivat sivussa tai katselivat enimmäkseen muualle, kun lapsi leikki.

”Se, että vanhempi ei reagoi lapsen tekemisiin, vihjaa voimallisesti tulevista ongelmista”, Yu korostaa.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!