Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Karjan metaanipäästöjä voi vähentää rehun lisäaineella

Märehtivien eläinten piereskelemä ja röyhtäilemä metaani kiihdyttää osaltaan ilmaston lämpenemistä.

Tiede
 
Arttu Kokkonen
Suomessa karjatalous on toiseksi suurin metaanin tuottaja. Sitäkin enemmän metaania muodostuu jätehuollossa ja jätevedenpuhdistuksessa.
Suomessa karjatalous on toiseksi suurin metaanin tuottaja. Sitäkin enemmän metaania muodostuu jätehuollossa ja jätevedenpuhdistuksessa. Kuva: Arttu Kokkonen

Metaani on heti hiilidioksidin jälkeen tärkein ihmisen aikaansaamista kasvihuonekaasuista. Merkittävä osuus siitä syntyy karjankasvatuksessa, kun naudan ja lampaan kaltaiset märehtivät eläimet sulattavat syömäänsä ruokaa neljässä eri mahassa.

Nyt tutkijat ovat saaneet uutta vakuuttavaa näyttöä siitä, että karjan tuottaman metaanin määrää voidaan vähentää rehuun lisättävän aineen avulla.

Lisäaineen virallinen nimi on 3-hydroksipropyylinitraatti. Sen lisääminen rehuun vähensi nautojen tuottaman metaanin määrää 30 prosentilla. Aine vaikutti naudan mahassa ainoastaan metaania tuottavaan pieneliöön, ei ruuansulatukseen osallistuvien bakteerien toimintaan.

Aiemmin nitrohappipropanolin teho on havaittu lampailla, mutta silloin jäi avoimeksi, mihin aine eläimen mahassa tosiasiassa vaikutti.

Kokeessa aineen käyttö ei heikentänyt eläinten terveyttä tai tuottavuutta. Itse asiassa sen avulla voitaisiin jopa vähentää nautojen rehunkulutusta, tutkijat povaavat tiedotteessa. Metaanintuotanto kuluttaa kaksitoista prosenttia nautojen syömän rehun sisältämästä energiasta.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Lisäaineen nimi korjattu 6.5 klo 16:40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!