Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Adhd on maahanmuuttajien lapsilla yleisempi kuin muilla

Selitys voi löytyä perimästä, ympäristötekijöistä tai vääristä diagnooseista, turkulaistutkijat epäilevät.

Tiede
 
Vesa Moilanen
Maahanmuuttajataustaisten lasten levoton käytös ja keskittymishäiriöt tulkitaan Suomessa ehkä liian herkästi tarkkaavaisuushäiriöksi.
Maahanmuuttajataustaisten lasten levoton käytös ja keskittymishäiriöt tulkitaan Suomessa ehkä liian herkästi tarkkaavaisuushäiriöksi. Kuva: Vesa Moilanen

Tarkkaavaisuushäiriö eli adhd on Suomessa yli viisi kertaa yleisempi maahanmuuttajien kuin kantasuomalaisten lapsilla, selvisi Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen vertailussa.

Tutkimuksessa vertailtiin yli 10 000 adhd-diagnoosin saaneen lapsen perhetietoja liki 40 000 lapseen, joilla tarkkaavaisuushäiriötä ei ole havaittu.

Kaikkein yleisin tarkkaavaisuushäiriö oli lapsilla, joiden vanhemmat ovat kotoisin alhaisen kehitystason maasta. Myös suomalaisen äidin ja ulkomailla syntyneen isän lapsilla adhd oli tavallista yleisempi.

Tutkijaryhmään lukeutunut Venla Lehti Turun yliopistosta pitää mahdollisena, että adhd:lle altistavat perintö- ja ympäristötekijät voivat olla maahanmuuttajaperheissä tavallista yleisempiä. Toisaalta eroa voi selittää sekin, että terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat maahanmuuttajien lasten käytöstä eri tavalla kuin kantasuomalaisten.

”Oireiden taustalla voi olla myös perhetilanteeseen, sopeutumiseen tai elämänkokemuksiin liittyviä syitä, mutta kulttuuri- ja kielierojen vuoksi lasten arviointi ja vanhempien haastattelu on usein haastavaa”, hän toteaa tutkimustiedotteessa.

Tutkimus on osa maahanmuuttajataustaisten lasten oppimis- ja psykiatrisia häiriöitä selvittävää hanketta. Tähänastisten tulosten perusteella tutkimushankkeen johtaja Andre Sourander kertoo pitävänsä tärkeänä, että terveydenhoitoalan ammattilaisten ja opiskelijat saisivat tarvitsemaansa koulutusta ymmärtääkseen maahanmuuttoon ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä. Näin näidenkin lasten häiriöitä voitaisiin tunnistaa ja hoitaa riittävän varhain.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!