Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maapallolla elää jopa biljoona lajia – vasta 0,001 prosenttia on tunnistettu

Hurja arvio perustuu kattavimpaan aineistoon tähän asti.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
US Department of Agriculture.
Mikrobilajeja on niin paljon, että niitä tuskin pystytään koskaan kartoittamaan. Kuvassa suolistossa asuva Enterococcus faecalis.
Mikrobilajeja on niin paljon, että niitä tuskin pystytään koskaan kartoittamaan. Kuvassa suolistossa asuva Enterococcus faecalis. Kuva: US Department of Agriculture.

Maapallon lajimäärää ei tiedä kukaan. Laskelmat ovat vaihdelleet muutamasta miljoonasta jopa sataan miljoonaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aiemmat arviot ovat osuneet rajusti alakanttiin: todellinen lajiluku onkin jopa miljoona miljoonaa.

”Lajien määrän arvioiminen on biologian suuria haasteita”, kiteyttää tutkija Jay Lennon Bloomingtonin yliopistosta Indianasta tiedotteessa.

Lennon kollegoineen kantoi kortensa kekoon yhdistämällä 5,6 miljoonan mikrobi-, kasvi- ja eläinlajin tiedot 35 000:sta elinpaikasta eri puolilta maailmaa. Tietoja oli kerätty niin meristä kuin mantereiltakin, lukuun ottamatta Antarktista.

Lukuisista eri lähteistä koostettu aineisto on kattavin laatuaan.

”Tutkimuksemme on laaja yhdistelmä dataa ja uusia ekologisia malleja”, Lennon selittää.

Niiden avulla tutkijat pystyivät luotaamaan aiempaa tarkemmin erityisesti mikrobilajiston määrää.

"Olemme vasta äskettäin saaneet tarvittavia työkaluja tutkia mikrobilajeja niiden luonnollisissa ympäristöissä”, Lennon sanoo.

Mikrobeihin kuuluu esimerkiksi yksisoluisia organismeja kuten bakteereja ja arkkieliöitä sekä sieniä. Moni aiempi yritys arvioida Maan lajilukua on yksinkertaisesti jättänyt nämä pieneliöt huomiotta – tai laskelmissa on käytetty vanhentunutta dataa tai menetelmiä.

"Vanhoissa laskelmissa mikrobien määrä aliarvioitiin. Ennen geenitekniikkaa tutkijat arvioivat niiden monimuotoisuutta grammasta maata”, Lennon kertoo.

Lennonin ja kumppaneiden tutkimus nojasi kymmeniin tuhansiin mikrobinäytteisiin.

Massiivisen datan analysointi paljasti, miten lajikirjoa voi luotettavasti skaalata suurempaan mittakaavaan. Lopputulos kieli, että eri eliölajeja on maailmassa jopa biljoona.

Tutkijoiden mukaan jokaisen mikrobilajin tunnistaminen on kuitenkin lähes mahdoton haaste. Pallonlaajuisessa mikrobiomihankkeessa tähän mennessä pystytty listamaan vasta alle kymmenen miljoonaa lajia.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!