Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkkeellä on monta elämää – syöpää on hoidettu taistelukaasuilla ja sepelvaltimotautia aspiriinilla

Lääkkeistä yllättävän moni on päätynyt toiseen käyttöön kuin oli tarkoitus – osin sattumalta. Syöpää on hoidettu taistelukaasun yhdisteillä ja sepelvaltimotautia aspiriinin avulla.

Tiede
 
Colourbox
Neljäsosa kaikista lääkkeistä on valmistettu alun perin toiseen sairauteen. Syöpälääkkeistä jopa kolmasosa on tällaisia.
Neljäsosa kaikista lääkkeistä on valmistettu alun perin toiseen sairauteen. Syöpälääkkeistä jopa kolmasosa on tällaisia. Kuva: Colourbox

Eturauhaslääke palauttaa hiukset päähän. Pahamaineinen rauhoittava lääke kelpaa syövän hoitoon. Munuaissyöpään tehty lääke tehoaa leukemiaan.

Lääkeaineiden päätymisestä toiseen kuin alkuperäiseen käyttöön riittää esimerkkejä. Neljäsosa kaikista lääkkeistä on tehty alun perin toiseen sairauteen, syöpälääkkeistä jopa kolmasosa.

Valtaosa päätyy uuteen käyttöön nykyään pitkäjänteisen tutkimuksen tuloksena, mutta yllättävän moni myös enemmän tai vähemmän sattumalta.

”Voi olla, että sattumien joukko on vielä suurempi. Tutkijat eivät aina paljasta, että he keksivät jotakin vahingossa”, farmakologian ja lääkekehityksen professori Heikki Ruskoaho hymähtää.

Ruskoaho tarkentaa lausuntoaan lainaamalla mikrobiologian isää Louis Pasteuria: sattuma suosii valpasta mieltä.

”Kaikki onnekkailta näyttävät löydöt perustuvat aina siihen, että joku oli tarkkana. Tutkijan pitää silti tehdä paljon töitä, tutkia ja tutkia”, Ruskoaho sanoo.

Suomalaisen Olli Kallioniemen ryhmä esimerkiksi kokeilee satoja lääkeaineita jonkin tietyn syövän soluihin. Vaikka työ on pitkäjänteistä, tulos voi yhä yllättää. Munuaissyövän lääke tehosikin leukemiaan, kuten HS kertoi pari viikkoa sitten.

Sattumaa tarvitaan silti yhä lääkkeiden kehittämisessä, koska ihmisen elimistö on monimutkainen. Tutkijat eivät voi huomata, mihin kaikkeen yhdiste saattaisi vaikuttaa.

Sattumilla on kuitenkin mahdollisuutensa vain, jos lääketieteellistä tutkimusta ei pakoteta pikavoittoihin.

Mahdollisuus kannattaa tarjota. Täysin uuden lääkkeen kehittäminen maksaa 1–2 miljardia dollaria kokeineen ja lupineen ja kestää 7–15 vuotta.

Ruskoahon mukaan merkittävä rooli on hoitavilla lääkäreillä. He voivat huomata, että lääkkeellä onkin toinen vaikutus.

Miten jokin yhdiste päätyy oikeasti sattumalta toiseen käyttöön? Siitä on etenkin lääketieteen historiassa yllättäviä tarinoita.

Kuuluisa esimerkki on disulfiraamin kehittyminen alkoholismin hoitokeinoksi – antabusiksi.

Disulfiraami kehitettiin jo 1800-luvun lopulla Saksassa. Sille löytyi käyttöä raakakumin jalostuksessa.

Sen ja alkoholin yhteistä vaikutusta epäiltiin jo 1930-luvulla, kun kumityöntekijät saivat alkoholista outoja oireita.

DAMGAARD HOLGER
Tanskalainen Eric Jacobsen löysi raakakumin jalosteelle käyttöä alkoholismin hoidossa.
Tanskalainen Eric Jacobsen löysi raakakumin jalosteelle käyttöä alkoholismin hoidossa.

Lääkkeeksi se alkoi kehittyä Tanskassa 1940-luvun lopulla, kun tutkijat kehittivät disulfiraamista lääkettä suoliston loisia vastaan. Tutkija Eric Jacobsen nappasi sitä kokeeksi.

Sattumalta hän meni illalliskutsuille ja maisteli olutta. Vaikutus oli raju. Veri kohosi Jacobsenin poskille ja sydän jyskytti. Hänen oli vaikea vetää henkeä. Siitä alkoi antabusin kehitys.

Nykyään sattumaa auttaa kertynyt laaja tutkimustieto siitä, miten tietyt yhdisteet vaikuttavat soluihin ja molekyyleihin.

Etenkin syöpälääkkeeksi on päätynyt vuosien aikana moni lääkeaine, jolla oli aluksi muuta käyttöä.

Esimerkiksi tiedelehti Trends in Pharmacological Sciencesin luettelosta pistää silmään talidomidi.

Rauhoittava lääke talidomidi aiheutti 1960-luvun alussa epämuodostumia vastasyntyneille lapsille. Äidit olivat ottaneet talidomidia pahoinvointiin.

”Siitä alkoi myös lääketurvallisuuden kehitys”, Ruskoaho huomauttaa. Talidomidi on nykyaikaisten syöpälääkkeiden luettelossa, koska sen havaittiin myös ehkäisevän kasvaimien kasvua.

Oma lukunsa toiseen käyttöön päätyneistä lääkeaineista asetyylisalisyylihappo, joka on tunnettu kipulääkkeenä vuosisatoja – siis aspiriini.

”Asetyylisalisyylihappoa tutkitaan yhä useiden tautien, kuten sydän- ja verisuonitautien hoidossa”, Ruskoaho sanoo.

Vaivihkaa toiseen käyttöön päätyneestä lääkeaineista käy esimerkiksi lääkeyhtiö Orionin kehittelemä verenpainelääke.

Kun tutkijat havaitsivat, että lääkeaineella olikin rauhoittava vaikutus, lääkeyhtiö alkoi kehittää rauhoittavaa lääkettä eläimille. Pieneläinten kuten koirien rauhoittavasta lääkkeestä oli pulaa.

”Yhtiö on jatkanut lääkkeiden kehittämistä saman yhdisteen pohjalta. Kaksi vuotta sitten tuli tehohoidossa käytettävä lääke, joka vähentää kipulääkkeen ja nukutuslääkkeen tarvetta. Nyt kehitellään lääkkeitä Alzheimerin tautiin ja masennukseen.”

Toinen hiljainen esimerkki ovat beetasalpaajat, jotka ovat yleisiä verenpainelääkkeitä Suomessa. Niillä hoidetaan myös sydämen vajaatoimintaa, vaikka beetasalpaajat vähentävät sydämen supistuksen voimaa.

”Niiden havaittiin pieninä annoksina ja pitkällä ajalla hoitavan sydämen vajaatoimintaa. Potilaan pitää vain sietää aluksi huonoa oloa ja ottaa myös muita lääkkeitä”, Ruskoaho sanoo.

Nykyään on tarkkoja täsmälääkkeitä, jotka tehoavat esimerkiksi vain syöpäkudoksiin tai joihinkin proteiineihin.

”Täsmälääkkeistä pitäisi vain olla tyytyväinen. Vaikka lääkkeet yhä yleisemmin tulevat ensin yhteen käyttöön, sattumalle jää yhä mahdollisuus.”

Korjaus 6. toukokuuta kello 15: Poistettu viittaus pajunkuoreen aspiriinin kohdalla. Pajussa ei ole asetyylisalisyylihappoa, joka on synteettinen yhdiste, vaan salisiinia. Sen vaikutus kuumeen alentamisessa kuvattiin 1700-luvun lopulla

.

Yllättävästi löytyneitä lääkkeitä

Aksitinibi

Munuaissyöpään auttava lääke tehoaa suomalaisen tutkimuksen mukaan leukemiaan. Se estää leukemiasolujen jakautumisen potilailla, joihin muut hoidot eivät tehoa. Lääketieteellinen läpimurto julkaistiin tiedelehti Naturessa helmikuussa 2015.

Löytö oli johdonmukaisen työn tulos, mutta yllättävä.

Finasteridi

Kaljuuntumista ehkäisevä lääke kehitettiin aluksi hoitamaan eturauhasen hyvälaatuista liiallista kasvua ja eturauhassyöpää.

Finasteridi estää entsyymiä, joka tehtailee dihydrotestosteronia. Sen suuret pitoisuudet aiheuttavat eturauhasen liiallista kasvua, mutta se myös surkastuttaa hiusten kasvua ohjaavia hiusnystyjä.

Glaukoomalääke

Bimatoprost kasvattaa silmäripsiä. Sitä on käytetty silmätippoina, jotka vähentävät silmänpainetta poistamalla silmästä nestettä.

Esimerkiksi syöpähoitojen takia kadonneiden ripsien kasvamista voi edistää bimatoprostilla. Sitä käytetään myös arkisessa kauneudenhoidossa.

Sildenafil

Lääke tunnetaan Viagrasta, jota käytetään erektiohäiriöiden hoitoon. Se lienee kuuluisimpia esimerkkejä sattumalta toiseen käyttöön löytyneistä lääkkeistä.

Lääkeyritys kehitti sitä verenpaineeseen ja sydämen rasituskipuihin. Se ei toiminut, mutta samalla sildenafili edisti peniksen verenkiertoa.

Varfariini

Lääke kehitettiin jyrsijöiden myrkyksi. Se aiheuttaa jyrsijöille sisäisiä verenvuotoja.

Varfariinia alettiin käyttää estämään verisuonten tukoksia ihmisissä. Sitä on käytetty yhä myös rotanmyrkkynä.

Botuliini

Myrkyllisin löydetty yhdiste. Sitä käytettiin karsastuksen ja lihaskouristuksien hoitoon. Sittemmin sillä on hoidettu ryppyjä. Suomessa on hyväksytty botuliineja kosmeettisiin hoitoihin.

Sinappikaasu

Se oli taistelukaasu ensimmäisessä maailmansodassa. Se vähentää valkosoluja, jotka voivat aiheuttaa leukemian. Tutkijat antoivat vuonna 1942 typpisinappia syöpäpotilaalle, joka parani hetkeksi. Se oli kemoterapian kehityksen alku.

Litium

Vanhin mielialalääke. Tutkija John Cade etsi maanisuuden syytä potilaiden virtsasta, jota hän ruiskutti marsuihin. Liuosta laimennettiin litiumyhdisteellä.

Litium rauhoitti eläimiä. Cade kokeili litiumia itse ja antoi sitten litiumia kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsiville potilaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!