Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Labradorinnoutaja on geneettisesti perso ruualle

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Jane Goodall
Herkkusuuksi osoittautunut labradorinnoutaja on Suomen suosituin koirarotu.
Herkkusuuksi osoittautunut labradorinnoutaja on Suomen suosituin koirarotu. Kuva: Jane Goodall

Labradorinnoutajaa ei todellakaan tarvitse houkutella ruokakupille, tietävät omistajat. Sitä on myös muita helpompi kouluttaa herkkupalojen avulla.

Eläinlääketieteilijä Elea nor Raffan Cambridgen yliopistosta työtovereineen sai nyt selville, mikä tekee rodusta herkkusuun. He kartoittivat ensin 15 lihavan ja 18 sutjakan noutajan perimää ja huomasivat, että pullukkakoirilla oli tietty pomc-geenin muunnos. Siitä puuttuu pätkä dna:ta, joka tuottaa nälkää tyydyttäviä neuropeptidejä.

Pomc-geeni on aiemmin yhdistetty myös ihmisten painoeroihin. ”On olemassa lihavia ihmisiä, joilta puuttuu sama dna-alue kuin koirilta”, tutkijaryhmään lukeutunut Stephen O’Rahilly sanoo tutkimustiedotteessa.

Laajempi, yli 300 labradorinnoutajan otos paljasti, ettei jokainen tätä muunnosta kantava koira ollut lihava – eikä sitä myöskään löytynyt jokaiselta pulskalta koiralta. Muunnos kuitenkin liittyi persouteen ruualle: omistajien mukaan sitä kantavat koirat kerjäsivät ruokaa tavanomaista useammin sekä imuroivat hanakasti tähteitä.

Keskimäärin tämä pomc-muunnos lisäsi koiran painoa kahdella kilogrammalla.

Jatkotutkimus paljasti, että kyseinen pomc-muunnos on noin 23 prosentilla kaikista labradorinnoutajista. 38 muun koirarodun kartoitus osoitti, että samaa muunnosta esiintyy vain sileäkarvaisilla noutajilla, jotka ovat likeistä sukua labradorinnoutajille. Myös sileäkarvaiset noutajat rakastavat ruokaa ja lihovat helposti.

Erityisen yleinen pomc-muunnos oli 81 avustajakoiralla, jotka sisältyivät koekoiraotokseen. Muunnos oli niistä peräti 76 prosentilla. ”On mahdollista, että näitä koiria on muita helpompi motivoida ruokapalkkioilla, ja siksi ne valitaan herkästi avustuskoiriksi”, Raffan arvelee.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!